Ophef over coronastandpunt Rijnstate

ARNHEM – Dit weekend is ophef ontstaan nadat het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis ervoor pleit dat alleen medewerkers van het ziekenhuis die gevaccineerd zijn, werken met kwetsbare patiënten.

Rijnstate is het eerste ziekenhuis in Nederland dat pleit voor een coronatoegangsbewijs voor werknemers. Andere ziekenhuizen wijzen erop dat het op dit moment wettelijk niet is toegestaan voor werkgevers.

Maar wat niet is, kan wel komen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei vrijdag: ”Het is denkbaar dat werkgevers hun personeel vragen om met een coronatoegangsbewijs aan te tonen dat zij gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, recent negatief zijn getest of al een infectie hebben doorgemaakt.”

Veel tegenstanders van corona-vaccinatie gruwelen van het voorstel van Rijnstate. Zij zien in een verplicht coronatoegangsbewijs een verdere inperking van hun vrijheden.

Argumenten

Rijnstate heeft naar aanleiding van de ophef de argumenten op haar website gezet.
“De focus ligt wat ons betreft nu op het organiseren van een aangekondigd moreel beraad om ook intern de discussie met onze medewerkers te voeren”, aldus het ziekenhuis.

Rijnstate wijst erop dat hoe hoger de vaccinatiegraad is, hoe minder belasting voor de zorg er is.
“Het is vanuit onze professionaliteit een bijna maatschappelijke verantwoordelijkheid en toch ook morele plicht daar als organisatie aan bij te dragen.”

Volgens Rijnstate is een coronavaccinatie voor zorgmedewerkers meer dan een “recht waar je gebruik van kunt maken”.
“De vrijheid die mensen nemen om zich niet te laten vaccineren betekent bij een te lage vaccinatiegraad meer risico voor mensen met een verminderde weerstand.”

Bovendien vindt Rijnstate dat er gemeten wordt met twee maten.
“Bij de Formule 1 en in een restaurant wordt trouw de app met allerlei data gevraagd en getoond, iemand die stage komt lopen op de Intensive Care of Dialyse mogen we dat niet vragen?”

Rijnstate vindt dat er passende maatregelen moeten komen “die het ons mogelijk maken verstandig en professioneel verantwoord beleid te voeren. De Hepatitis B-vaccinatie is al jaren verplicht in de directe patiëntenzorg. Er is dus al eerder bedacht dat volksgezondheid en veiligheid soms belangrijker kunnen zijn dan de individuele vrijheid.”

Rijnstate benadrukt dat er nog niets besloten is.
“Wij gaan eerst intern met onze medewerkers in gesprek door middel van een moreel beraad.”