Raad van State besluit woensdag over plannen Stadsblokken-Meinerswijk

ARNHEM – De Raad van State besluit op woensdag 29 maart of de plannen met Stadsblokken-Meinerswijk door mogen gaan. Projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten wil het uiterwaardengebied ontwikkelen tot natuur- en recereatiegebied. De kosten worden gedragen door de komst van 430 woningen.

(Door: Patrick Arink)

Het is de komst van de woningen uit het plan die in Arnhem leidt tot fanatieke protesten van tegenstanders. Zij zijn bang dat de woningen ervoor zorgen dat het gedaan is met de rust in het uiterwaardengebied. Met overstromingsgevaar als belangrijkste argument, proberen tegenstanders daarom het plan te dwarsbomen.

Nadat protest aantekenen bij de gemeenteraad niet leidde tot intrekken van de steun, organiseerden tegenstanders een lokaal referendum tegen de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk. Tot afgrijzen van de tegenstanders, stemde tweederde van de Arnhemmers echter vóór de ontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk.

De laatste strohalm die tegenstanders vervolgens nog hadden om de plannen tegen te houden, was de stap naar de Raad van State. Die doet komende woensdag uitspraak. Wanneer de Raad van State positief besluit, kunnen de plannen eindelijk uitgevoerd worden.

Overstromingsgevaar

Bij de Raad van State betoogden tegenstanders dat het in tijden van klimaatverandering onverantwoord is om huizen te bouwen in een uiterwaardengebied dat bij hoogwater voor een groot deel onder water staat.
Tegenstanders bestrijden de modellen die Rijkswaterstaat gebruikt om de gevolgen van klimaatverandering voor het waterpeil in de rivier in kaart te brengen.

Het argument van de tegenstanders staat haaks op het standpunt van Kondor Wessels Projecten, die daarbij gesteund worden door Rijkswaterstaat, de waterschappen, de provincie, de gemeente, het ministerie van I&W en de Deltacommisaris.

Kondor Wessels Projecten betoogt dat de huizen in het gebied gebouwd worden op nagenoeg dezelfde hoogte als de Malburgse dijk en dus ook bij hoogwater niet overstromen. Bovendien worden maatregelen genomen waardoor het waterpeil in de Nederrijn met tien centimeter daalt. Verder is er in de plannen voldoende ruimte om in de toekomst extra maatregelen te nemen om de rivier meer ruimte te geven, mocht dat nodig zijn.

De mening van Kondor Wessels Projecten wordt extra ondersteund door een onderzoek dat de Raad van State heeft laten uitvoeren. De Stichting Advies Bestuursrechtspraak (STAB) concludeert in een uitgebreid onderzoek dat de waterveiligheid nu en in de toekomst niet in gevaar komt wanneer de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk worden uitgevoerd.

Appeltje eitje?

Kortom: op papier lijkt het appeltje eitje voor de Raad van State. Maar helemaal zeker is het niet dat de Raad van State de tegenstanders het nakijken geeft. Het is altijd mogelijk dat de Raad van State meer waarde toekent aan de argumenten van tegenstanders dan aan de conclusies uit het onderzoek van de STAB.

Bovendien wordt in het onderzoek van de STAB geconcludeerd dat de tegenstanders op één punt gelijk hebben: de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk voldoen naar de letter niet aan het Barro; het Besluit Algemene Regels Ruimtelijke Ordening.

Of dat van invloed is op de uitspraak is overigens de vraag. Komende woensdag zal blijken welke argumenten voor de Raad van State de doorslag geven.