ARNHEM – Een uitspraak wordt pas eind volgende maand verwacht, maar ongetwijfeld zijn gisteren bij Kondor Wessels Projecten de flessen ontkurkt. Bij de laatste zitting van de Raad van State over de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk bleek nogmaals dat de tegenstanders geen poot hebben om op te staan.
(Door: Patrick Arink)
De Raad van State is het hoogste orgaan in Nederland waar mensen die bezwaar maken tegen bouwplannen terecht kunnen. Tegenstanders van de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk hoopten dat de Raad van State vatbaar zou zijn voor hun argumenten om de plannen tegen te houden.
Na de zitting gistermiddag bij de Raad van State in Den Haag is die hoop de bodem ingeslagen. De Raad van State beoordeelt plannen namelijk maar op één criterium: voldoet het plan aan de regels?
Een argument als “ja maar een klimaatprofessor zegt óók dat het niet verstandig is om in de uiterwaarden te bouwen” is voor de Raad van State alleen van belang als die klimaatprofessor vervolgens kan aantonen dat het indruist tegen de gangbare regels.
De klimaatprofessor in kwestie is Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering aan de universiteit van Wageningen. Namens de tegenstanders voerde hij tijdens de zitting bij de Raad van State het woord.
Vellinga vindt dat de huidige regels van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over waterveiligheid achterhaald zijn. Volgens Vellinga moet er na 2050 rekening gehouden worden met veel meer water in de Rijn bij Lobith dan waar Rijkswaterstaat vanuit gaat.
Volgens de regels
De Raad van State heeft daar echter geen boodschap aan. Voor de Raad van State gelden alleen de huidige regels.
Bovendien heeft de Stichting Advies Bestuursrechtspraak (STAB) afgelopen jaar in opdracht van de Raad van State onderzocht of de aannames van Rijkswaterstaat voor de toekomst goed onderbouwd zijn. De conclusie van de STAB is dat dit inderdaad het geval is.
“De waterschappen hebben de gemeente Arnhem gewaarschuwd”, voerde Vellinga vervolgens tijdens de zitting aan.
De rechters wezen Vellinga erop dat de waterschappen schriftelijk hebben laten weten dat zij geen bezwaar hebben tegen de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk.
“De deltacommissaris heeft in een brandbrief gewaarschuwd voor het bouwen in het stroomgebied van de grote rivieren”, voerde Vellinga daarna aan.
De rechters wezen Vellinga erop dat die mening niet wordt onderschreven door de minister van Infrastructuur en Waterstaat.
Milieudefensie voerde aan dat er een Europese richtlijn bestaat waarin eveneens wordt gemeld dat het bouwen in het stroomgebied van rivieren onverstandig is.
“Waar staat dat in de Nederlandse wet?” was daarop de vraag van de rechters.
Nou. Nergens dus.
Kortom: de Raad van State was niet onder de indruk van de argumenten van de tegenstanders. Alleen de bestaande wet- en regelgeving is voor de Raad van State van belang. Andere argumenten zijn leuk in een discussie, maar hebben voor de Raad van State totaal geen waarde.
“Wij zijn rechters, geen politici”, legde een van de rechters uit aan de tegenstanders.
(Met dank aan Sjoerd Dijk.)