Presentatie van de Arnhemsche Courant voor journalisten van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

Terugblik 2024 en vooruitblik 2025: moedig voorwaarts met de Arnhemsche Courant

/

ARNHEM – De Arnhemsche Courant heeft een bizar jaar achter de rug. Aan de ene kant kregen we te maken met drie (!!) aangiftes wegens bedreiging plus een dreigend pandverbod voor het stadhuis. Aan de andere kant werd de Arnhemsche Courant genomineerd voor de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland.

(Door: Patrick Arink)

61 procent van de journalisten in Nederland heeft te maken met bedreigingen, blijkt uit onderzoek van de NVJ. Daarbij gaat het om fysieke bedreigingen, juridische bedreigingen en bedreigingen via social media.

“Journalisten ervaren serieuze bedreigingen, zoals bedreigingen van hogerhand” wordt in het onderzoek geconcludeerd. “Sommige bedreigingen hebben een georganiseerd karakter. Bedreigingen leiden tot toenemende terughoudendheid en veranderen de manier waarop journalisten hun werk uitoefenen: zelfcensuur als bron van zelfbescherming.”

Aangiftes en dreigend pandverbod

De Arnhemsche Courant kan een vinkje zetten bij alle punten die genoemd worden. We kregen te maken met fysieke en verbale bedreiging door raadsleden van Arnhem Centraal, en werden vervolgens geconfronteerd met drie aangiftes wegens bedreiging. Eentje door een hysterisch raadslid en twee aangiftes door juristen van de gemeente Arnhem.

Die aangiftes hadden vanzelfsprekend geen enkele realistische grondslag. Ter indicatie: een van de aangiftes werd gedaan omdat de naam van een jurist genoemd werd in een bericht op Twitter. Alle drie de aangiftes werden dan ook geseponeerd door het Openbaar Ministerie.

Maar zoals Corine de Vries van het Haarlems Dagblad na drie gewonnen rechtszaken verzucht: “De prijs is hoog. En dan heb ik het vooral over de enorme hoeveelheid tijd, energie en slapeloze nachten voor de journalisten die het treft.”

Dat geldt ook voor de Arnhemsche Courant. We hebben veel last van de campagne die door de juristen van de gemeente is opgezet. Maandenlang is door de afdeling Juridische Zaken van de gemeente achter de schermen gewerkt aan een pandverbod voor de Arnhemsche Courant voor het stadhuis. De brief waarin het pandverbod werd afgekondigd lag al klaar. Alleen de handtekening van burgemeester Marcouch ontbrak nog.

Marcouch heeft ons verzekerd dat hij zijn handtekening nooit onder een dergelijke brief zal zetten, maar de lol is er op deze manier wel af. Je zult de Arnhemsche Courant niet meer in de raadszaal zien. Schrijven doen we nog wel, maar actuele raadsvergaderingen zullen we niet meer verslaan. Zelfcensuur als bron van zelfbescherming.

Is dat erg? Ja. Dat is heel erg. Maar het is wel de realiteit.

Genomineerd voor de Loep

Naast de weerstand die de Arnhemsche Courant oproept bij sommige raadsleden is er ook een andere kant. Een serie artikelen over de Schaapsdrift werd afgelopen jaar genomineerd voor de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland: de Loep. Het is enorm prestigieus om in hetzelfde rijtje genoemd te worden als journalistieke grootheden als Follow The Money, NRC, de Groene Amsterdammer, Zembla en Nieuwsuur.

De jury was lyrisch over de serie artikelen over de Schaapsdrift:
“Goede journalistiek moet helder maken wat verwarrend lijkt en moet de waarheid zoeken waar niemand anders graaft”, aldus jury-voorzitter Gie Goris. “De publicaties van Patrick Arink over de ontwikkeling van woonbuurt en bedrijventerrein Schaapsdrift in Arnhem, zijn een schoolvoorbeeld van journalistieke volharding en van goede relaties met degenen die centraal zouden moeten staan: de mensen die het aangaat.”

Een sterk en ontroerend voorbeeld van wat regiojournalistiek kan betekenen’, aldus de jury. Een klassiek geval van ‘luis in de pels’. En: ‘Heroïsch dat de journalist dit in zijn eentje heeft gedaan. Het laat zien dat het rendeert wanneer iemand zich vastbijt in een dossier.’

Gelderse alliantie

Ondanks de tegenwerking, aangiftes en intimidatie vanuit de gemeente Arnhem is de Loep-nominatie voor ons een stimulans om de strijdbijl op te pakken. Actuele berichtgeving over de politiek in Arnhem laten we over aan de collega’s van de Gelderlander en Omroep Gelderland. Maar achtergrond, context en onderzoeksjournalistiek zijn en blijven de peilers van de Arnhemsche Courant.

Om sterker op eigen benen te staan, werkt de Arnhemsche Courant daarbij samen met ‘de buren’. Samen met Ien de Podcast uit Nijmegen en de Edese Vos uit Ede vormt de Arnhemsche Courant inmiddels de Gelderse alliantie. Door journalistiek samen te werken, kunnen we eenvoudiger grote journalistieke onderwerpen gezamenlijk oppakken.

Geen waan van de dag, maar verdieping en duiding van politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. U zult ook in 2025 van ons horen.

Terugblik 2024 en vooruitblik 2025:
Hoe gaat het verder in hoofdpijndossier Schaapsdrift?
Wordt wethouder Van der Wel weggestuurd?
Asielcrisis? Niet in Arnhem!
Leegstand in de binnenstad
Moedig voorwaarts met de Arnhemsche Courant