Vitesse grijpt in: extra veiligheidsmaatregelen moeten nieuwe ongeregeldheden voorkomen

ARNHEM – Vitesse neemt voor de Europese wedstrijd tegen AS Roma, komende donderdag in Gelredome, extra veiligheidsmaatregelen. Die zijn nodig omdat een kleine groep supporters de club dit jaar al meerdere keren in problemen bracht.

In de thuiswedstrijd tegen Sparta ging het vorige week weer mis. Voor de vijfde keer dit seizoen. Een support betrad het veld en de keeper van Sparta werd bekogeld met voorwerpen vanaf de tribune. De wedstrijd werd in de extra tijd gestaakt.

Eerder dit seizoen waren er al ongeregeldheden tegen FC Utrecht (thuis en uit), en bij de uitwedstrijden tegen Tottenham Hotspur en Stade Rennais. Voor Vitesse is de maat nu meer dan vol.

“De schade van de wanordelijkheden is enorm, in meerdere opzichten. Als club komen we er steeds slechter op te staan; bij de supporters, de UEFA, de KNVB en in het algemeen”, aldus Vitesse.

Vanwege incidenten en overtredingen zal de totale boetelast van Vitesse dit seizoen vermoedelijk richting de 200.000 euro lopen. De Uefa bestrafte Vitesse bovendien door geen supporters van Vitesse toe te laten bij de uitwedstrijd tegen Rapid Wien.

Om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen, worden donderdag bij de wedstrijd tegen AS Roma extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er wordt extra veiligheidspersoneel ingeschakeld en er worden vuurwerkhonden ingezet.

“In plaats van incidenten, sancties en maatregelen zien we natuurlijk allemaal vele malen liever sfeer in het stadion”, stelt Vitesse in een persbericht.

De Arnhemse voetbalclub wijst erop dat ze er alles aan doet om problemen te voorkomen. Zo zijn er dit seizoen al vijftig stadionverboden uitgedeeld aan supporters die zich misdroegen. Dit is een verzesvoudiging ten opzichte van afgelopen seizoen.

Vitesse wijst erop dat lang niet alle ongeregeldheden worden veroorzaakt door ‘echte’ Vitessesupporters. De man die tijdens de wedstrijd tegen Sparta het veld betrad, was een Duitser die een weddenschap verloren had. Volgens Vitesse was de man nog nooit eerder in de Gelredome geweest.

Vitesse hoopt dat de supporters zich tijdens de wedstrijd tegen AS Roma van hun beste kant laten zien.
“Er wacht opnieuw een magische Europese avond op ons; in een uitverkocht huis, tegen het grote AS Roma. Vitesse roept haar supporters op om de club, zeker in deze moeilijke periode, op een positieve wijze te steunen. Niet alleen tegen AS Roma, maar ook in de rest van het seizoen.”