Vitesse verliest kort geding over huur Gelredome

ARNHEM – Slecht nieuws voor Vitesse. De Arnhemse voetbalclub heeft vandaag het deksel op haar neus gekregen van de rechtbank. De kortgedingrechter wijst de eis van Vitesse af om ook na 1 oktober 2023 gebruik te mogen maken van Gelredome.

(Door: Patrick Arink)

De rechter deed vandaag uitspraak in een kort geding dat op 10 februari diende voor de rechtbank. Vitesse eiste dat zij ook na 1 oktober van dit jaar gebruik mag maken van het stadion, onder de voorwaarden die zijn opgenomen in de huurovereenkomst. De rechter wijst de eis van Vitesse af. De motivering van de afwijzing volgt binnen twee weken.

Gelredome-eigenaar Michael van de Kuit en Vitesse bakkeleien al een tijd over de huur van Gelredome. De huurovereenkomst van Vitesse voor het Gelredome loopt op 1 oktober van dit jaar af. Vitesse heeft het huurcontract niet verlengd omdat zij het huurbedrag onredelijk vindt. Daarnaast wil de voetbalclub zich niet vastleggen tot en met 2043.

Bij de rechtbank voerde Vitesse aan dat zij eeuwigdurend speelrecht heeft. De eigenaar van Gelredome bestrijdt dat. Hij werd daarin vandaag in het gelijk gesteld door de rechter.

Voetbalclub zonder stadion

Door het vonnis van vandaag is Vitesse vanaf 1 oktober aanstaande een voetbalclub zonder stadion. Dat betekent dat Vitesse haar licentie als profclub bij de KNVB kwijt kan raken. Of het zover komt is overigens de vraag.

Allereerst dient er over enige tijd ook nog een bodemprocedure bij de rechtbank over het gebruik van Gelredome door Vitesse. Daarnaast heeft Vitesse de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan over het vonnis van vandaag.

In een persbericht laat Vitesse weten dat zij alle vertrouwen heeft in een goede afloop.
“Vitesse vertrouwt onverminderd op een positieve afloop van de bodemprocedure over het eeuwigdurend speelrecht. De club heeft er zodoende vertrouwen in dat het komend seizoen gewoon in Gelredome zal spelen. Vitesse wil benadrukken dat het zich onverminderd zal blijven inspannen om de stadionkwestie voor de lange termijn op te lossen.”

De club laat verder weten dat zij met de KNVB in gesprek is over de ontstane situatie.