Met lint heeft de politie de Driekoningenstraat afgezet om een kamerbewoner die voor overlast zorgt aan te houden.

VVD wil betere handhaving kamerpanden om overlast tegen te gaan

/

ARNHEM – Als het aan de VVD in Arnhem ligt, komt er meer en betere handhaving om overlast van kamerpanden in de stad tegen te gaan. VVD-raadslid Menno Loos heeft vragen gesteld aan het college van B&W.

Vier agenten en een politiehond moesten er vorige maand aan te pas komen om een arbeidsmigrant in een kamerpand in het Spijkerkwartier in bedwang te houden. Het was niet voor het eerst dat de politie af kwam op een oproep over overlast in het pand.

De panden zijn eigendom van een projectontwikkelaar die twee panden in de Driekoningenstraat wil verbouwen tot appartementen. Maar daarvoor moeten de studenten die er nu wonen vertrekken.

Door het plaatsen van veel arbeidsmigranten in de huizen hoopt de eigenaar dat hij dit voor elkaar krijgt. De arbeidsmigranten zorgen voor veel overlast.

“Ze drinken veel, ze maken veel lawaai en je kon er op wachten dat er eentje volledig door het lint zou gaan”, aldus een buurtbewoner.

Hoewel het de laatste tijd rustiger is in de panden, moest de politie er daarna nog een paar aan te pas komen na een overlastmelding vanuit de buurt.

Onder de kop “In Arnhem: Hoe je studenten uit hun kamers pest met arbeidsmigranten” plaatste de Volkskrant vorige week een uitgebreid verhaal over de kwestie.

“Meldingen over dit soort overlast ontvangen we vanuit meerdere huizen”, vertelt VVD-raadslid Menno Loos. Hij wil dat de gemeente meer doet om de overlast tegen te gaan.
“Nergens blijkt dat de gemeente dit actief bestrijdt.”

Loos benadrukt dat de meeste kamerverhuurders goed omgaan met hun huurders.
“De meeste pandeigenaren houden zich keurig aan de regels. Er zijn een paar rotte appels. Die willen we aanpakken.”

Volgens Loos kan de gemeente goed handhaven dankzij een facet bestemmingsplan, dat vorig jaar door de gemeenteraad werd aangenomen. Daarin is het gebruik door
arbeidsmigranten niet toegestaan.

Die handhavingsmogelijkheid geldt echter niet voor panden die al een vergunning hebben voor kamerverhuur, zoals bijvoorbeeld de overlastpanden in de Driekoningenstraat.

“De gemeente Arnhem heeft echter meer instrumenten om woonoverlast tegen te gaan”, aldus Loos. Hij is verbaasd dat de gemeente daar klaarblijkelijk geen gebruik van maakt. De VVD wil daarom van het college van B&W weten wat het actuele beleid is om dit soort misstanden in de leefbaarheid aan te pakken.

“Wat zijn de kaders en de capaciteit om overlast aan te pakken en is dit in
samenwerking met vergunningsverlening en hoe kan dat beter worden
georganiseerd?”

De vragen van de VVD worden later deze maand beantwoord in de gemeenteraad.