ARNHEM – De VVD in Arnhem heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de manier waarop de gemeente omgaat met kunstproject De Hangar rond een historische vliegtuighangar. Door tegenwerking van de gemeente Arnhem dreigt het kunstproject te stranden.
(Door: Patrick Arink)
Het is zo bizar, dat het eigenlijk niet goed is uit te leggen:
Ten noorden van Buitenplaats Koningsweg staat op een uitgeputte akker een vliegtuighangar uit de oorlog. De hangar wordt door kunstproject De Hangar gehuurd van de gemeente Arnhem. Met subsidie van de gemeente Arnhem en verschillende cultuurorganisaties wordt daar komende jaren landschapskunst gerealiseerd.
Diezelfde gemeente Arnhem heeft de toegang tot de akker en de hangar afgesloten met borden, hekken en prikkeldraad. Volgens de gemeente gaat het hier om een kwetsbaar natuurgebied waar mensen niet welkom zijn. Wie het toch waagt om de akker te betreden wordt op de bon geslingerd.
Afgelopen week was het weer raak. Een van de kinderen van bewoners van culturele broedplaats Buitenplaats Koningsweg was aan het spelen op de akker rond de hangar. Zonder pardon werd er door boa’s van de gemeente Arnhem een bekeuring uitgeschreven. Het was niet de eerste bekeuring die hier werd uitgeschreven.
“De gemeente Arnhem doet wat nodig is om de kwetsbare natuur te beschermen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Het gedrag van de gemeente Arnhem zit kunstproject De Hangar zo dwars, dat de initiatiefnemers afgelopen maand aan cultuur-wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) hebben laten weten dat ze het kunstproject voorlopig ‘on hold’ zetten. De Arnhemsche Courant schreef er afgelopen weekend dit uitgebreide artikel over.
Prikkeldraad
De gang van zaken rond Buitenplaats Koningsweg is voor de VVD in de Arnhemse gemeenteraad aanleiding om het college van B&W aan de tand te voelen.
“Cultuur, recreatie en natuur hebben soms tegengestelde belangen”, aldus Steffenie Pape van de VVD. “Het is daarom van groot belang dat het duidelijk is welke visie en beleid hieraan ten grondslag liggen. Wat is het doel? Waar enerzijds geïnvesteerd wordt om het gebied toegankelijk en erfgoed zichtbaar te maken, wordt het gebied anderzijds afgesloten met prikkeldraad en bordjes ‘Niet betreden’ erop.
De VVD wil daarom van B&W weten wat de visie van het college is over het gebruik van dit gebied. Landbouw, cultuur, natuur en erfgoed spelen allemaal een rol.
“Hoe vindt de belangenafweging plaats van de claims op het gebied?”, wil de VVD weten. “De stakeholders in dit gebied zijn zeer betrokken burgers en ondernemers, en bereid zelf een steentje bijdrage aan het verbeteren van dit gebied. Geeft de gemeente hiervoor de ruimte?”
Natuurinclusieve akker
Volgens de VVD is het kunstproject van De Hangar een mooie testcase voor de belangenafweging:
“Deze stichting probeert al zes jaar de ogenschijnlijke tegengestelde belangen van natuur, cultuur, erfgoed en landbouw in het gebied te verenigen door de kunsten. Door allerlei landart ingrepen, van een uitgeputte akker een biodiverse en natuurinclusieve akker te maken, en van een door de gemeente zelf zwaar verwaarloosde Rijksmonumentale vliegtuighangar een cultureel podium te maken voor de kunsten en natuur.”
“Is het college het met de VVD fractie eens dat het initiatief rond De Hangar een toegevoegde waarde heeft voor de stad en dat we er alles aan moeten doen om dit te laten slagen?”, wil de VVD weten.