Wethouder Lauriks: “Energiefonds staat ver af van de realiteit”

/

ARNHEM – Het kabinet maakte gisteren bekend dat er een noodfonds komt om mensen te helpen die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Er is maar weinig enthousiasme voor de manier waarop het kabinet mensen wil helpen. Ook de Arnhemse wethouder Mark Lauriks (Bestaanszekerheid) heeft kritiek.

Met een noodfonds van 150 miljoen euro wil het kabinet mensen helpen die in de knel komen met hun energierekening. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat mensen worden afgesloten van stroom en gas. Details van het plan worden nog uitgewerkt.

Onduidelijk is nog wie precies aanspraak kunnen maken op steun uit het Energiefonds. Er is veel kritiek op de plannen van het kabinet. Veel (lokale) bestuurders wijzen erop dat er pas steun komt voor mensen wanneer het water hun aan de lippen staat.

Een van de wethouders die kritiek heeft is Mark Lauriks (PvdA), de Arnhemse wethouder Bestaanszekerheid.
“Eindelijk lijkt het kabinet in actie te komen, maar ik ben kritisch op een fonds dat mensen alleen helpt nadat ze ziek van de stress in torenhoge schulden zijn beland. Den Haag zou mensen eerder kunnen en moeten steunen. Bij onze wijkteams melden mensen zich met nieuwe klachten. Ze zijn letterlijk ziek geworden van de stress.”

In tranen

Lauriks zei tegen BNR: “Via het servicenummer van de gemeente krijgen we zo’n 400 telefoontjes van mensen die melden dat ze niet uitkomen met hun energielasten. Onze klantenservice heeft mensen in tranen aan de telefoon. Dat zijn mensen met een baan die hiervoor gewoon konden rondkomen. Mensen hebben torenhoge energieschulden en dreigen afgesloten te worden, en pas dan wordt er ingegrepen. Ik ben bang dat dat te ver af staat van de realiteit die veel mensen nu doormaken.”

De gemeente Arnhem probeert mensen die in de problemen komen door de hoge energielasten zo goed mogelijk te helpen. Maar makkelijk is dat niet.
Lauriks: “Ik heb aan mijn ambtenaren al gevraagd of het mogelijk is dat de gemeente Arnhem zelf al de bijstand verhoogt. Dat kan, maar dan komen mensen in de problemen met de Belastingdienst. Dan raken ze hun toeslagen kwijt. Dat wil ik ook niet op mijn geweten hebben.”

Wethouder Lauriks pleit ervoor dat er landelijk gekeken wordt naar een oplossing.
“Lokaal doen we ons stinkende best. Ik ben nu samen met de rest van het college van B&W aan het kijken hoe we zo snel mogelijk spoed- en noodmaatregelen kunnen nemen. Maar landelijk moet er ook wat gebeuren.”

Mark Lauriks is niet de enige wethouder die kritiek heeft op de kabinetsplannen. De mening van Lauriks wordt breed onderschreven door andere wethouders in Nederland. Zo zegt bijvoorbeeld collega-wethouder Marinka Mulder uit Renkum:
“Het kabinet koopt politieke risico’s af met dit debiele noodfonds waarvoor mensen eerst helemaal in de shit moeten zitten vóórdat ze worden geholpen”, meldt Mulder op Twitter.