ARNHEM – Al vanaf de opening in 2019 ligt de biomassacentrale op de Kleefse Waard onder vuur. Bij herhaling overschrijdt de centrale de normen voor de uitstoot van stikstof, fijnstof en ammoniak. Via een Woo-verzoek wil de Arnhemse Bomenbond nu de correspondentie van de gemeente Arnhem boven tafel krijgen over de biomassacentrale.
(Door: Patrick Arink)
Omwonenden, de gemeenteraad, de wethouder: iedereen in Arnhem is het erover eens dat de biomassacentrale op de Kleefse Waard van Veolia nooit een vergunning had mogen krijgen. Maar het probleem is dat Arnhem er niet over gaat. De vergunning is afgegeven door de provincie Gelderland.
Een paar maanden geleden liet de gemeenteraad unaniem aan wethouder Van der Wel (Partij voor de Dieren) weten dat hij er bij de provincie op moet aandringen dat de centrale gesloten wordt. Van der Wel liet aan een kritische gemeenteraad weten dat hij zijn best doet. Maar voor de Arnhemse Bomenbond is dat niet genoeg. De Bomenbond heeft duidelijk twijfels of de gemeente Arnhem wel alles uit de kast haalt in de strijd tegen de biomassacentrale.
Via een Woo-verzoek wil de Arnhemse Bomenbond een hele rits aan documenten in de openbaarheid krijgen. De Arnhemse Bomenbond wil alle correspondentie die de gemeente vanaf september 2024 gevoerd heeft met het Ministerie van Klimaat en Groen, plus de correspondentie die de gemeente gevoerd heeft met de stadsadvocaat over de biomassacentrale. Bovendien wil de Bomenbond verslagen van alle gesprekken die wethouder Marco van der Wel gevoerd heeft met de provincie Gelderland over de biomassacentrale.
Daarnaast wil de Bomenbond de subsidiebeschikking tussen 2016 en 2019, plus de algemene voorwaarden voor toekenning van de subsidie. Naar schatting krijgt Veolia zes miljoen euro subsidie per jaar voor het verbranden van boshout uit een omtrek van 100 kilometer rondom Arnhem.
Motie van afkeuring
Uit de gevraagde documenten blijkt dat de Arnhemse Bomenbond weinig vertrouwen heeft in de koers die wethouder Van der Wel tot nu toe gevaren heeft inzake de biomassacentrale. De Bomenbond staat daarin niet alleen. Een paar maanden geleden werd er vanuit de oppositie nog een motie van afkeuring ingediend tegen Van der Wel vanwege zijn opstelling met betrekking tot de biomassacentrale. Doordat de coalitiepartijen collectief tegen die motie stemden, haalde deze geen meerderheid.
De gemeente heeft na het indienen van het Woo-verzoek meteen aan de indieners laten weten dat zij meer tijd nodig heeft dan de zes weken die de wet toestaat om aan het Woo-verzoek te voldoen. De gemeente wil uitstel tot 1 maart. De Arnhemse Bomenbond heeft terecht laten weten dat de wet die ruimte niet toestaat.
Overigens heeft de Arnhemse Bomenbond een paar maanden geleden al gevraagd om een gesprek met wethouder Van der Wel.
“Tot nu toe is daar afwijzend op gereageerd door deze vraag niet te beantwoorden”, schrijft de Bomenbond aan de gemeente.