ARNHEM – De Arnhemse fotograaf Maurice Jager is bezig met een prachtig fotoproject. Onder de titel ‘People of the Netherlands‘ is hij bezig om twee mensen uit ieder land van de wereld te fotograferen die in Nederland leven. De fotograaf kan nog wel wat hulp gebruiken.
(Door: Patrick Arink)
Volgens het CBS leven er in Nederland mensen uit 192 landen. Als je dat aanvult met mensen uit zogeheten ‘omstreden gebieden’ kom je uit op 240 nationaliteiten.
“Het doel van het project is om voor elke nationaliteit die in Nederland woont, twee mensen te fotograferen; een man en een vrouw”, aldus Maurice Jager. “Met dit project wil ik alle verschillende gezichten laten zien die in dit prachtige land wonen om zo meer bewustzijn en acceptatie naar anderen te creëren.”
Maurice Jager staat bekend als een van de beste portretfotografen van Nederland. De fotograaf heeft een studio in Arnhem en is als coach regelmatig te zien in het tv-programma ‘Focus op Gelderland’ van Omroep Gelderland.
Jager: “Nationaliteiten en de afkomst van mensen in Nederland wordt te vaak uitgedrukt in getallen. Ik wil deze mensen een gezicht geven. Door elkaar beter te leren zien, te leren kennen en te waarderen hoop ik met dit project te laten zien dat de stereotype Nederlander niet bestaat. Iedereen die in Nederland woont is Nederlander.”
Steun nodig
Via de website is de voortgang van het project te volgen, en is een preview te zien van de foto’s die Maurice Jager al gemaakt heeft. Op dit moment zijn 140 mensen op de foto gezet. Dat is iets minder dan een derde van het totaal.
Op de site is ook te zien uit welke landen al mensen gevonden zijn, en uit welke landen er nog mensen gezocht worden. Heel Europa is al gedaan en ook uit een groot gedeelte van Zuid Amerika hebben zich al mensen aangemeld. Maar landen als Kiribati, Zanzibar, Togo of Malawi? Er staan nog veel landen open.
Los van mensen is de Arnhemse fotograaf ook op zoek naar financiële steun om het project te voltooien. ‘People of the Netherlands‘ is ontstaan vanuit idealisme, maar dat betekent niet dat er geen kosten zijn. Via de site kunnen mensen het project crowdfunden.
“Ik kan met de hand op mijn hart beloven dat ik hier geen geld aan verdien”, aldus de fotograaf. “Maar er zijn bijvoorbeeld een aantal vluchtelingen die graag mee zouden willen doen. Zij zijn niet in staat om de reiskosten te maken om naar de fotostudio te komen en ik ben zelf niet in staat om die kosten zelf te betalen.”
In oktober van dit jaar moet het project afgerond zijn en resulteren in een groot fotoboek waar alle 480 portretten in staan. De fotograaf is nog op zoek naar een locatie om alle foto’s tentoon te stellen.