12 planten op het dak van je auto. Mag dat eigenlijk wel? Het antwoord zal je verbazen!

ARNHEM – Het is een raar gezicht, zeker in een keurige straat als de Sloetstraat in de Arnhemse wijk Sint Marten. Tussen de auto’s langs de stoep vind je daar een geparkeerde auto die dienst doet als plantenbak. Mag dat eigenlijk wel?

12 goed onderhouden planten bovenop een Mazda Demio van 23 jaar oud. Het is een beeld dat je niet iedere dag ziet. Maar in de Sloetstraat staat deze auto er al jaren. Zoals aan de begroeiing rondom de auto te zien is wordt er al heel lang niet meer gereden in deze auto.

Maar de Mazda is nog wel in gebruik! De eigenaar gebruikt zijn auto als plantenbak, blijkbaar om de versteende Sloetstraat verder te vergroenen. Keurig in potjes en in hangbakken aan de imperial wordt het dak van de Mazda gebruikt als mobiele voortuin.

Mag dat zomaar, vraag je je misschien af. En je raadt het nooit: jazeker mag dat! Maar er zijn wel een aantal mitsen en maren waar aan voldaan moet worden.

Allereerst moeten alle auto’s die op de openbare weg staan, verzekerd zijn. Dat is hier inderdaad het geval, blijkt uit een snelle check. Bovendien moet de auto APK gekeurd zijn. Zonder APK kan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) je namelijk een boete geven.

De rijdende plantenbak in de Sloetstraat heeft inderdaad een geldige APK. Maar: de APK verloopt over een maand, dus het is de vraag of de auto na september 2022 nog te bewonderen is. Gezien de leeftijd van de auto is het niet waarschijnlijk dat de Mazda uit 1999 zonder reparatiekosten door de keuring komt.

Hoe dan ook is de auto-die-dienst-doet-als-plantenbak niet de goedkoopste plantenbak die je kunt bedenken. Naast kosten voor verzekering en APK is er ook nog zoiets als wegenbelasting. Die bedraagt 320 euro per jaar.

Maar goed. Je moet er iets voor over hebben om op je eigen manier mee te helpen aan het groener maken van Arnhem!

Vorige artikel

Mout bierfestival keert terug in Sonsbeek

Volgende artikel

Welkom in de Hommelstraat: winkelstraat werkt aan beter imago

Tip: