Het is kielekiele voor het pontje naar de Stadsblokken

ARNHEM – De waterstand in de Nederlandse rivieren heeft een recordlaagte bereikt. Ook het water in de Nederrijn bij Arnhem staat op een ongekend laag niveau. Het pontje tussen de Rijnkade en de Stadsblokken vaart nog steeds, maar het is de vraag hoe lang nog. Het kan nog nét.

“De waterstand vandaag is alweer lager dan ie gisteren was”, bromt de schipper van de ASM1 terwijl hij passagiers overzet naar de zuidkant van de rivier. “We moeten iedere dag kijken of het nog wel lukt om te kunnen blijven varen.”

Aan de kant van de Rijnkade is het water in de rivier diep genoeg om probleemloos aan te meren. Aan de overkant is het echter een ander verhaal. De aanlegsteiger bij de Stadsblokken ligt scheef in het water. De helft van de aanlegsteiger is door de lage waterstand drooggevallen.

“Het is kielekiele”, aldus de schipper. “We kunnen alleen het puntje van de aanlegsteiger nog gebruiken, en dat kan alleen als we met de voorkant aanmeren aan de steiger. Normaal gesproken liggen we precies andersom, maar dat gaat niet meer.”

Het is de vraag hoe lang het pontje nog in de vaart kan blijven.
“De waterstand daalt iedere dag nog steeds een paar centimeter. Op een gegeven moment is het te laag en gaat het niet meer.”

Hete voeten

Wie een overtocht wil maken van de Rijnkade naar de Stadsblokken ziet meteen dat er bijzondere omstandigheden zijn. Normaal gesproken zie je het pontje al liggen wanneer je over de Lage Kade loopt, maar de pont is nu alleen zichtbaar wanneer je bij de steiger naar beneden bent aangekomen. Het pontje ligt meters dieper. Het dak steekt niet boven de kade uit.

Op het stalen ponton waar de pont aanmeert is met karton een waarschuwing aangebracht.
“Pas op! Ponton is heet!”
Wie met blote voeten over het ponton loopt, loopt het risico om voeten te verbranden.

“Aan de kant van de Rijnkade gaat het meestal wel goed”, vertelt de schipper. “Maar aan de kant van de Stadsblokken komen mensen vaak met blote voeten van het strand. Dan hebben ze na één stap op het ponton meteen door dat ze beter slippers of schoenen aan kunnen trekken. Het ponton is gloeiend heet.”

Hoewel het pontje nog steeds vaart, worden er minder passagiers overgezet dan normaal.
“Afgelopen week was het 26, 27 graden. Toen was het ook vrij druk op het strand op de Stadsblokken. Nu is het een stuk rustiger. Het is gewoon te heet.”

De hitte en de lage waterstand blijven allebei nog wel een tijdje. Pas medio volgende week worden er koelere temperaturen én regen verwacht.