ARNHEM – Gisteren werden de namen bekend van de wethouders in het nieuwe college van B&W. Namens Volt treedt Maurits van de Geijn toe tot het college. Hij krijgt de portefeuille Inclusie, Digitale Zaken, Organisatie en Gezondheid. Een portret.
(Door: Patrick Arink)
De zes partijen zijn er na twee maanden onderhandelen uit. GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdD, PvdA en Volt vormen de komende vier jaar de nieuwe coalitie in Arnhem. Samen met het coalitieakkoord, werden ook de namen van de nieuwe wethouders gepresenteerd.
Namens Volt wordt dat Maurits van de Geijn, op dit moment de gemeentesecretaris van de gemeente Renkum. Van de Geijn werd al voor de verkiezingen benaderd door lijsttrekker Niels Scholten.
“Niels en ik hebben elkaar een aantal jaar geleden leren kennen via onze kinderen op het kinderdagverblijf”, vertelt Van de Geijn. “Tijdens de campagne was al duidelijk dat er een kans bestond dat Volt gevraagd zou worden om toe te treden tot B&W, dus Niels had een vacaturetekst opgesteld voor een kandidaat-wethouder. Vanwege mijn werk als gemeentesecretaris vroeg hij aan mij of ik daar even naar kon kijken.”
“Ik heb daar wat dingen over gezegd en vervolgens kwam de vraag: is het eigenlijk niet iets voor jou?”
Van de Geijn was op dat moment al geïnteresseerd in Volt.
“Ik leerde de partij kennen bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Volt kwam samen met D66 en GroenLinks bovenaan uit bij de stemwijzers die ik invulde. Toen werd mijn interesse gewekt. Ik wilde weten wat voor partij het was. Het sprak me aan.”
Verantwoordelijkheid nemen
Maurits van de Geijn erkent dat hij niet meteen enthousiast was.
“Ik heb niet het gevoel dat ik al klaar ben met mijn werk als gemeentesecretaris in Renkum. Ik was helemaal niet van plan om weg te gaan, maar het idee om wethouder te worden in Arnhem sprak me natuurlijk wel aan.”
“Je zit niet alleen in de politiek om mee te praten, maar ook om verantwoordelijkheid te nemen. Dat Volt als nieuwe partij daar niet voor wegloopt, vind ik een goede zaak. Ik wilde eigenlijk niet solliciteren, maar Niels drong aan.”
“Ik laat mensen achter in Renkum, maar dit is een droom die ik waar kan maken. De kans komt nu voorbij. Dus ik grijp hem. Maar voor ik besloot om mijzelf kandidaat te stellen, heb ik eerst gesproken met het bestuur en met de fractie, want ik wilde vooraf wel weten met wie ik precies te maken zou hebben. Die gesprekken gaven me veel vertrouwen. Daarna heb ik mijn besluit genomen.”
Dualisme
De gesprekken die Maurits van de Geijn voerde met de fractie, gingen verder dan alleen een kennismaking.
“We hebben bijvoorbeeld uitgebreid gesproken over de vraag hoe je omgaat met dualisme als het lastig wordt”, vertelt Van de Geijn. “We waren het daar volledig over eens met elkaar. Het gaat erom dat je open, oprecht en transparant bent. Ik vind dat je als college moet uitleggen waar je voor staat, én dat je open moet staan voor de perspectieven van anderen.”
De portefeuille die de nieuwe Volt-wethouder krijgt, bestaat uit een aantal zaken waar Van de Geijn ervaring mee heeft en kent ook een aantal onderwerpen die nieuw zijn.
Van de Geijn: “Bedrijfsvoering ken ik natuurlijk omdat ik daar in mijn werk als gemeentesecretaris ook veel mee te maken heb gehad, maar inclusie is bijvoorbeeld een onderwerp waar ik me de komende tijd verder in ga verdiepen.”
“Ik heb het idee dat Arnhem voor goed bezig is met inclusie, maar ik ben heel benieuwd om te ontdekken wat er goed gaat en wat er nog beter moet. Ik vind het een leuke uitdaging om hier in te duiken.”
Arnhemmer én Vitessefan
Toen Volt in Arnhem bekend maakte dat zij op zoek was naar een wethouder, werd verwacht dat de partij een geschikte kandidaat zou vinden van buiten Arnhem. Maar Maurits van de Geijn is Arnhemmer.
“Ik ben opgegroeid in Oosterbeek, maar Arnhem is mijn stad”, zegt Van de Geijn met overtuiging. “Ik ben hier naar de middelbare school gegaan, ik heb Personeel en Arbeid gestudeerd in de oude HBS in de Schoolstraat en ook toen ik daarna Bedrijfskunde in Nijmegen ben gaan studeren, ben ik in Arnhem blijven wonen.”
Na zijn studie woonde Van de Geijn een tijd in Duiven en in Ommen, maar sinds 2010 is hij weer terug in Arnhem.
“Samen met mijn vrouw en kinderen woon ik in de Burgemeesterswijk. Ik heb een zoon van 20, een dochter van tien en een tweeling van zes. Ik wilde eigenlijk politiek actief worden als de kinderen wat ouder waren, maarja: toen kwam Volt langs.”
Naast Arnhemmer is Van de Geijn ook groot fan van Vitesse.
Van de Geijn: “Ik heb nu denk ik ongeveer vijftien jaar een seizoenskaart. Ik kan me nog goed de eerste wedstrijden van Vitesse herinneren in Gelredome, met voetballers als Machlas, Stevanovic, Diarra en Curovic. Dat was echt een geweldige periode. Ik moet eerlijk bekennen dat ik tegenwoordig bijna geen wedstrijden live zie. Vooral vanwege tijdgebrek. Ik kijk wel bijna alle wedstrijden op tv. Vitesse is nog altijd mijn club.”
De binding tussen Van de Geijn en Arnhem zal de komende jaren alleen maar sterker worden, verwacht de nieuwe Volt-wethouder.
“Ik geef om de stad en heb nog veel te ontdekken. Als wethouder heb ik nu de mogelijkheid om Arnhem mooier en beter te maken. Zo voelt het voor mij. Ik vind het heel spannend en ik kijk er vooral enorm naar uit.”
Het nieuwe college van B&W wordt komende woensdag 8 juni vanaf 18.45 uur tijdens een speciale raadsvergadering geïnstalleerd. De vergadering is openbaar toegankelijk.