ARNHEM – Bij de Europese verkiezingen afgelopen donderdag was de opkomst in Arnhem 42,16 procent. Dat is iets lager dan het landelijke gemiddelde. De opkomst in Arnhem lag ruim drie procent hoger dan bij de Europese verkiezingen in 2019.
(Door: Patrick Arink)
Wat exact de uitslag was van de Europese verkiezingen op donderdag 6 juni wordt pas zondagavond laat bekend gemaakt. Wat wel al duidelijk is, is hoe hoog de opkomst was: in Arnhem lag de opkomst met 42,16 procent onder het landelijk gemiddelde van 46,8 procent.
Burgemeester Marcouch heeft in aanloop naar de verkiezingen alles gedaan om de opkomst te vergroten. Van een reclamecampagne en proefstemmen tot een mini verkiezingsfestival op het Audrey Hepburnplein. Geen wonder dus dat Marcouch niet echt tevreden is met de opkomst.
“Wat mij betreft hebben wij in Arnhem nog veel te winnen”, schrijft de burgemeester op Facebook. “Het lijkt me mooi en goed, om komend jaar van schoolklas tot buurthuis de democratie te bespreken en te beoefenen: leren over gelijk hebben en gelijk krijgen, invloed hebben, elkaar vertegenwoordigen, meedoen en dat laten zien.”
Tegelijkertijd is er wel tevredenheid over het feit dat de opkomst van 42,1 procent in Arnhem, net als de landelijke trend, hoger is dan vijf jaar geleden bij de vorige Europese verkiezingen. Toen was de opkomst in Arnhem 39,2 procent. De opkomst is veel hoger dan in 2014. Toen ging slechts 33,8 procent van de Arnhemmers naar de stembus. De trend is dus duidelijk stijgend.
Toch doet Arnhem het minder goed dan veel vergelijkbare steden. In Nijmegen bijvoorbeeld was de opkomst 52,4 procent. Utrecht: 55,9 procent. Groningen: 53,2 procent.
Arnhem doet het een stuk beter dan Rotterdam; ook een stad die steevast onder het landelijk gemiddelde scoort: 33,8 procent.
De voorlopige uitslag van de Europese verkiezingen in Arnhem wordt zondagavond na 23.00 uur bekend gemaakt. Gemeenten mogen de uitslagen pas na dit tijdstip bekendmaken omdat dan de stembussen in alle lidstaten van de Europese Unie zijn gesloten. Op deze manier wordt de verkiezing in andere landen zo min mogelijk beïnvloed.