De kogel is door de kerk: Feestaardvarken komt in Sonsbeek

/

ARNHEM – Drie jaar nadat het Feestaardvarken moest verdwijnen uit het Bartokpark, is de kogel eindelijk door de kerk: het kunstwerk wordt definitief geplaatst in Sonsbeek aan de Zypendaalseweg.

(Door: Patrick Arink)

Het Feestaardvarken van de Arnhemse kunstenaar Florentijn Hofman komt te liggen tussen het Watermuseum en de Molenplaats aan de Zypendaalseweg. Bewoners van de Burgemeesterswijk zijn vandaag via een brief door de gemeente op de hoogte gesteld van het voornemen.

Het Feestaardvarken moest in 2021 ontmanteld worden vanwege bouwplannen in het Bartokpark bij Rozet. Bovendien was het beeld grondig toe aan een opknapbeurt. De bedoeling was dat het beeld daarna snel weer op een andere plek in Arnhem te zien zou zijn.

In samenspraak met Florentijn Hofman werd al vrij snel door de gemeente besloten dat het grasveld naast het Watermuseum een geschikte nieuwe plek was voor het kunstwerk. Maar toen begon het gesodemieter. Bewoners van de Zypendaalseweg dachten daar heel anders over!

Apen en beren

Bewoners van de Burgemeesterswijk hebben afgelopen jaren een krachtige lobby gevoerd om de komst van het Feestaardvarken tegen te houden. Overlast door spelende kinderen, waardevermindering van woningen en allerlei andere apen en beren werden op de weg gegooid om de gemeente op andere gedachten te brengen.

Lange tijd leek de gemeente vatbaar te zijn voor de kritiek vanuit de Burgemeesterswijk. Keer op keer werd een definitief besluit om het Feestaardvarken in Sonsbeek te plaatsen uitgesteld.

Afgelopen jaar werd bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar mogelijke wateroverlast op de beoogde plek. Uit dat onderzoek blijkt echter dat het plaatsen van het Feestaardvarken geen enkel effect heeft op wateroverlast in de omgeving.
Ook uit het bodemonderzoek zijn geen belemmeringen gevonden voor plaatsing van het Feestaardvarken.

De gemeente schrijft in haar brief aan omwonenden dat het de bedoeling is dat het Feestaardvarken tenminste tien jaar naast het Watermuseum in Sonsbeek komt te liggen. Daarna wordt gekeken of het Feestaardvarken langer blijft liggen of dat er gekeken wordt naar een andere plek in de stad.

De gemeente meldt verder dat er deze maand een omgevingsvergunning wordt aangevraagd die de plaatsing van het Feestaardvarken mogelijk moet maken. Tegen deze vergunning kan bezwaar worden gemaakt, aldus de gemeente.

Ondertussen werd Florentijn Hofman op vrijdagochtend al gesignaleerd in park Sonsbeek. De kunstenaar was druk bezig met opmeten op de plek waar het Feestaardvarken geplaatst moet worden.