Lovende woorden Loep-jury voor onderzoeksjournalistiek Arnhemsche Courant

/

ANTWERPEN – Het is een indrukwekkend rijtje genomineerden om tussen te staan: Zembla, Investico, De Groene Amsterdammer, NRC, NOS op 3, De Tijd, Trouw, Follow The Money en de Arnhemsche Courant. Als enige lokale medium was de Arnhemsche Courant dit jaar genomineerd voor de Loep; de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Gisteravond was in Antwerpen de prijsuitreiking. Uit in totaal 188 inzendingen werd in de categorie Controlerende journalistiek een Loep toegekend aan de Vlaamse krant De Tijd. Maar een jurylid bekende na afloop dat het weinig had gescheeld of de prijs in deze categorie was naar de Arnhemsche Courant gegaan.

Zelf waren we er sowieso al niet van uit gegaan dat een serie artikelen in de Arnhemsche Courant over de Schaapsdrift serieus kans zou maken om onderscheiden te worden met een Loep. Alleen al de nominatie tussen zoveel journalistieke grootheden voelt voor ons als een hoofdprijs. We zijn als lokaal medium bovendien blij dat met deze nominatie de schijnwerper komt te staan op het belang van lokale onderzoeksjournalistiek.

Maar we zijn apetrots met de waardering en erkenning. De oorkonde die we aan het einde van de avond meekregen, komt ingelijst aan de wand waar ook het originele eerste exemplaar van de Arnhemsche Courant uit 1814 hangt.

Juryrapport

Uit de woorden van het jury-rapport blijkt dat de jury, bestaande uit leden van de Vereniging Van Onderzoeks Journalisten (VVOJ), uitermate lovend is over de Arnhemsche Courant:

“Goede journalistiek moet helder maken wat verwarrend lijkt en moet de waarheid zoeken waar niemand anders graaft”, aldus jury-voorzitter Gie Goris.

“Een lokale wethouder die over de bevolking heen walst om een visioen van sloop- en nieuwbouw er doorheen te krijgen. Soms door een beetje te liegen. Zoiets vraagt om voldoende tegenwicht van betrokken bewoners en om journalisten met een lange adem.

De publicaties van Patrick Arink over de ontwikkeling van woonbuurt en bedrijventerrein Schaapsdrift in Arnhem, zijn een schoolvoorbeeld van journalistieke volharding en van goede relaties met degenen die centraal zouden moeten staan: de mensen die het aangaat.

De publicaties zijn kritisch, maar geen vorm van service-journalistiek. Ze laten mede zien hoe cruciaal WOO-verzoeken kunnen zijn in lokale kwesties, en zijn daarmee een aanmoediging aan regionale en lokale collega’s om vaker van dit middel gebruik te maken, en daarvoor desnoods ook naar de rechter te stappen. Inmiddels heeft de gemeenteraad onder invloed van de publiciteit de plannen voor De Schaapsdrift teruggetrokken, hoewel dat vermoedelijk niet het einde is van dit verhaal.

‘Een sterk en ontroerende voorbeeld van wat regiojournalistiek kan betekenen’, oordeelt de jury. Een klassiek geval van ‘luis in de pels’. En: ‘Heroïsch dat de journalist dit in zijn eentje heeft gedaan. Het laat zien dat het rendeert wanneer iemand zich vastbijt in een dossier.’ Bijzondere waardering is er ook voor de manier waarop journalistiek en betrokken bewoners hebben samengewerkt, zonder de kritische toon te verliezen.”