Minister Faber komt aan bij het stadhuis in Arnhem. De minister meldde zich keurig bij de receptie.

“Ik neem de telefoon op als minister Faber belt”, zei burgemeester Marcouch. Raad eens wie er belde?

/

ARNHEM – PVV-minister Marjolein Faber van Asiel & Migratie heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan Arnhem. Op het stadhuis werd zij ontvangen door burgemeester Marcouch. De auto van Faber stond precies op de plek waar zij zeven jaar geleden demonstreerde tegen de komst van Marcouch als burgemeester van Arnhem.

(Door: Patrick Arink)

Nadat bekend werd dat Marjolein Faber de nieuwe minister is van Asiel & Migratie, belde de Volkskrant met burgemeester Marcouch voor een groot interview. De Volkskrant was niet vergeten dat Marjolein Faber, samen met Geert Wilders en een handjevol andere PVV’ers, zeven jaar geleden naar Arnhem kwam om te demonstreren tegen de komst van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem.


“Geen Arnhemmistan. We raken ons land kwijt”, stond op een groot spandoek dat Marjolein Faber in 2017 vasthield.

Die kwestie kwam ter sprake tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer voorafgaand aan de benoeming van Faber als minister. Kun je als minister wel geloofwaardig samenwerken met bestuurders die je eerder racistisch geschoffeerd hebt?
“Ik ben ervan overtuigd dat als ik meneer Marcouch bel, hij echt de telefoon opneemt”, antwoordde Faber.

Dat werd bevestigd door burgemeester Marcouch in de Volkskrant:
“Laten we wel wezen”, zei Marcouch. “Dit kabinet is ellendig, maar ik ben burgemeester en mijn werk is om mensen te helpen. Dus neem ik de telefoon op als de minister belt.”

2.200 vluchtelingen

Inmiddels weten we dat Marjolein Faber de proef op de som heeft genomen en de telefoon heeft gepakt. Een woordvoerder van de gemeente Arnhem erkent dat het initiatief voor het bezoek aan Arnhem is genomen door minister Faber. Wat er tijdens het gesprek besproken werd, is niet bekend. Maar ongetwijfeld is er gesproken over de ruime opvangmogelijkheden voor vluchtelingen die er in Arnhem zijn.

Met 2.200 opvangplekken voor vluchtelingen is Arnhem na Amsterdam, Rotterdam en Ter Apel de vierde gemeente in Nederland met betrekking tot de opvang van vluchtelingen. Dit is overigens zonder dat daarbij de 500 tot 1.000 opvangplekken zijn meegeteld voor Oekraïense vluchtelingen op privéadressen in Arnhem.

Vluchtelingen zijn welkom in Arnhem. Al jaren. Het heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Arnhemmers zelf vluchtelingen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de Slag om Arnhem werd Arnhem geëvacueerd. 90.000 Arnhemmers moesten halsoverkop de stad verlaten. De opvang voor vluchtelingen zit sindsdien in het dna van de stad.

En dat valt op.

“Er is iets wonderlijks gaande in Arnhem”, concludeerde Vrij Nederland vorige week nog in een uitgebreid artikel over de vluchtelingenopvang in Arnhem. “Hoe kan het dat deze stad vrolijk verder marcheert op het thema migratie, waar het vorige kabinet over struikelde en viel?”

In het artikel met de pakkende titel “Wie schaffen sie das?” wordt bewonderend uit de doeken gedaan hoe de opvang voor vluchtelingen in Arnhem is geregeld.

Gastvrij en menselijk. Zoals het hoort.