Arnhem is de aantrekkelijkste stad van Nederland, op het gebied van groen en water

ARNHEM – Niet Amsterdam, zeker niet Rotterdam of Utrecht, maar Arnhem is de aantrekkelijkste stad in Nederland op het gebied van groen en water. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Atlas voor gemeenten.

(Door: Patrick Arink)

In de Atlas voor Gemeenten 2023 worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 50 indicatoren vergeleken. Indicatoren zijn onder andere werk, culturele voorzieningen, veiligheid, horeca en de aanwezigheid van een universiteit. Ook groen en water is een indicator.

Voor de atlas van dit jaar is de nadruk gelegd op de aanwezigheid van kwalitatief hoogwaardige natuur en water in de stad: bomen, parken, grachten en plassen in de wijken en in de omgeving.

En wat blijkt: op het vlak van groen en water laat Arnhem alle steden in Nederland achter zich. Voor Arnhemmers is dat natuurlijk geen verrassing, maar voor veel media in Nederland is het reden voor verbazing, zoals bij de NOS en bij NRC te lezen is.

Onderzoeker Marten Middeldorp tegen NRC: “Wat mensen vooral waarderen, is het hebben van een prettig uitzicht. Ze willen op korte afstand van hun huis kunnen wandelen in een park, en een picknick kunnen houden met de kinderen.”

“Natuur en water hebben door de coronatijd een herwaardering doorgemaakt”, aldus Middeldorp. “Bovendien is het thema relevant, door de stikstofcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de kwaliteit van het water. En daar komt de klimaatverandering nog bij.”

De herwaardering voor groen en water zorgen er ook voor dat de waarde van huizen daardoor omhoog gaat. De onderzoekers concluderen dat een woning in een wijk met tien procent meer natuur en water gemiddeld ruim twee procent meer waard is dan een woning in een wijk met minder groen en water.

Bovendien, wordt in de Atlas voor Gemeenten geconcludeerd: de kwaliteit van de aanwezige natuur is belangrijker voor de waarde van een stad dan de kwantiteit. Ook op dat vlak scoort Arnhem hoog.

De bijdrage van groen en blauw aan de aantrekkelijkheid van wonen in de vijftig grootste gemeenten is 17 procent, aldus de Atlas voor Gemeenten. Middeldorp tegen NRC: “Dit betekent dat door de groenblauwe woon-aantrekkelijkheid woningen in Arnhem 9 procentpunt duurder zijn dan gemiddeld.”

28e plek

De hoge score van Arnhem op het vlak van natuur en water is natuurlijk leuk om te horen, maar alles bij elkaar scoort Arnhem niet zo heel hoog in de Atlas voor Gemeenten. Wanneer alle indicatoren worden meegenomen, staat Arnhem slechts op de 28e plek van de 50 onderzochte steden in Nederland.

De aantrekkelijkste stad van Nederland is (zoals ieder jaar) Amsterdam, gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht. Ede staat op de 22e plek. Nijmegen staat onder Arnhem op de 30e plaats. De lijst wordt op de 50e plaats afgesloten door Emmen.

Zie ook:
FOTO’S: Zo groen is Arnhem in 15 jaar geworden!

(Foto: Maarten Veldhuis/Twitter)