In het Oosterpark in Amsterdam staat een indrukwekkend beeld dat stilstaat bij de slavernij.

Arnhem krijgt een Keti Koti-monument én een monument dat stilstaat bij de komst van gastarbeiders

/

ARNHEM – Tijdens de raadsvergadering van gisteravond werd het voorstel ‘Vrij in Arnhem’ aangenomen, waarmee de gemeente diversiteit en inclusie in de stad verder wil vormgeven. Rondom dat raadsvoorstel werden twee moties aangenomen: Arnhem krijgt een Keti Koti-monument en een monument dat stilstaat bij de komst van gastarbeiders.

Met het actieplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ wil de gemeente werken aan een stad waarin mensen voor elkaar opkomen.
“We laten de kracht van diversiteit zien en leveren een bijdrage aan de emancipatie van groepen die te maken krijgen met discriminatie”, aldus de gemeente. “Dit actieplan is het startpunt van een beweging naar een inclusieve samenleving waarin geen plek is voor uitsluiting.”

Een van de peilers van het actieplan is om het besef en de kennis te vergroten over discriminatie, het slavernijverleden en andere relevante geschiedenis. Verschillende fracties in de gemeenteraad hadden wel ideeën hoe dat concreet vormgegeven kan worden.

GroenLinks en de ChristenUnie dienden een motie in waarin de komst van een Keti Koti-monument wordt bepleit. DENK diende een motie in waar wordt stilgestaan bij de komst van gastarbeiders naar Nederland. Beide moties werden met een ruime meerderheid aangenomen.

Keti Koti

Met betrekking tot Keti Koti loopt Arnhem voorop in Nederland. Arnhem is een van de weinige gemeenten in Nederland waar jaarlijks wordt stilgestaan bij het afschaffen van de slavernij. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’. Met de komst van een Keti Koti-monument krijgt deze herdenking extra gewicht.

Arnhem krijgt daarnaast ook een monument als eerbetoon aan de gastarbeider.
“Meer dan tien procent van de Arnhemmers is als gastarbeider naar Nederland gekomen, of is een nazaat van gastarbeiders”, aldus Yildirim Usta van DENK. “Een monument ter ere van de gastarbeiders recht zou doen aan de erkenning en waardering van deze groep.”

Volgens DENK hebben gastarbeiders een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Arnhem en hebben zij bijgedragen aan de naoorlogse wederopbouw van de stad.

Waar de monumenten geplaatst gaan worden, is nog niet duidelijk. Dat wordt later bepaald.