Arnhem stemt: Arnhem stemde (veel) linkser dan gemiddeld bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen

/

ARNHEM – Als heel Nederland morgen thuisblijft en alleen Arnhemmers naar de stembus gaan, krijgen we waarschijnlijk een veel linksere Tweede Kamer dan in werkelijkheid. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stemde Arnhem veel linkser dan gemiddeld.

(Door: Patrick Arink)

Linkse partijen als D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren doen het in Arnhem een stuk beter dan gemiddeld in Nederland. Rechtse partijen als VVD, CDA en PVV scoren juist lager dan gemiddeld. Opvallend is ook het grote aantal stemmers voor Volt in Arnhem. De partij haalde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in Arnhem bijna het dubbele aantal stemmen als gemiddeld.

Het beeld van de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werd in Arnhem in 2022 bevestigd bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ook toen stemde Arnhem overwegend progressief. GroenLinks werd bij de gemeenteraadverkiezingen de grootste partij, gevolgd door D66 en de VVD.

Of Arnhem ook morgen bij de Tweede Kamerverkiezingen overwegend progressief stemt, is nu nog niet te zeggen. Nieuwkomers zoals NSC van Pieter Omtzigt en een veel grotere BBB zullen in heel Nederland zorgen voor een ommekeer in het politieke landschap. Dat zal in Arnhem niet anders zijn.

Uitslagenavond

Hoe de verkiezingsuitslag verloopt, is morgenavond in Arnhem te volgen in Café Bosch. Van 20.30 uur tot ruim na middernacht komt politiek geïnteresseerd Arnhem hier bij elkaar om het binnenkomen van de uitslagen te volgen.

Via grote tv-schermen is het verloop van de verkiezingsavond zowel in het café als in de zaal van Café Bosch te volgen. In het café zal tijdens de avond een korte politieke pubquiz worden gepresenteerd. Ook zal stadsdichter Jesse Laport de verkiezingsuitslag duiden in een vlammend gedicht.

Tijdens de avond zal om 23.00 uur vanuit café Bosch verbinding worden gemaakt met het stadhuis, waar de stemuitslagen uit Arnhem binnenkomen. Bureau Verkiezingen in Arnhem zal de laatste tussenstanden van de Tweede Kamerverkiezingen in Arnhem via een videoverbinding doorgeven.

De Arnhemsche Courant zal op woensdag 22 november via een liveblog de gehele dag verslag doen van de verkiezingen. Vanaf 20.30 uur is de Arnhemsche Courant aanwezig in Café Bosch om ook verslag te doen van de uitslagenavond in Arnhem.