Arnhem stemt: Boekhandel Loopvis heeft een kinderstembureau

/

ARNHEM – Boekhandel Loopvis in het Coehoorngebied is vandaag in gebruik als stembureau. Dat niet alleen: in de winkel is ook een stembureau ingericht voor kinderen. Met het kinderstembureau kunnen kinderen kennismaken met het democratische proces. “Een echt stemrechtfeest”, aldus de initiatiefnemers.

(Door: Patrick Arink)

Het stemlokaal in de Loopvisserij was al één van de meer inclusieve stembureaus van Arnhem, onder andere omdat het is ingericht voor slechthorenden. Deze kiezers kunnen hulp krijgen van mensen die de gebarentaal beheersen. “Voor de aankomende verkiezingen zochten we een manier om het stemrecht écht te vieren,” vertelt Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis.

“Veel mensen komen samen met hun kin- deren stemmen, maar vervolgens mogen die kinderen niet mee de stemhokjes in om daadwerkelijk te zien hoe het werkt. Zonde, want dit is een perfect moment om zo’n abstract begrip als politiek meer tastbaar te maken.”

Sietsma sloeg de handen ineen met het eveneens Arnhemse Collectief Koppig. Met speciale stembiljetten en een officieel stemhokje, dat voor de gelegenheid werd uitgeleend door de gemeente Arnhem.

“Wij willen het zeggenschap van kinderen in de samenleving vergroten,” zegt Jimmie Balster van Collectief Koppig. “Het kinderstemhok is een stap in die richting, waarbij kinderen nu ook zelf mogen zeggen hoe ze willen dat hun toekomst eruit ziet. We hopen dat we zo het belang van democratie kunnen overbrengen op de volgende generatie.”

Voor kinderen zijn er speciale stemhapjes. Bovendien mogen kinderen die hun stem hebben uitgebracht gratis een graai doen in de grabbelton vol presentjes.