Arnhem stemt: Liveblog Tweede Kamerverkiezingen Arnhem

/

ARNHEM – Via dit liveblog houdt de Arnhemsche Courant je vandaag tot na het sluiten van de stembussen op de hoogte over de verkiezingen in Arnhem.

Opkomst Arnhem klimt omhoog

Arnhem heeft een flinke inhaalslag gemaakt met de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen. Om 15.00 uur had slecht 33,8 procent van de Arnhemmers zijn stem uitgebracht. Om 18.00 uur was de gemiddelde opkomst 47,6 procent.

De opkomst in Arnhem ligt nog wel onder het landelijk gemiddelde. In heel Nederland had om 17.45 uur inmiddels 50 procent van de kiezers een stem uitgebracht.

De tussenstand in Arnhem is berekend op basis van 77 van de 82 stembureaus. Arnhemmers kunnen nog tot vanavond 21.00 uur hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen.


Alles klaar voor uitslagenavond in Café Bosch


Om 20.30 uur gaan de deuren open, maar de tv-schermen staan aan, de microfoons doen het en de verkiezingsposters hangen. Vanavond kun je terecht in Café Bosch om het verloop van de uitslagen te volgen tijdens de Arnhemse uitslagenavond.

Bezoekers kunnen tijdens de avond hun kennis testen tijdens een korte politieke pubquiz. Ook zal stadsdichter Jesse Laport de verkiezingsuitslag duiden in een vlammend gedicht.

Tijdens de avond zal om 23.00 uur vanuit café Bosch verbinding worden gemaakt met het stadhuis, waar de stemuitslagen uit Arnhem binnenkomen. Bureau Verkiezingen in Arnhem zal de laatste tussenstanden van de Tweede Kamerverkiezingen in Arnhem telefonisch doorgeven.


Ook om 15.00 uur is de opkomst in Arnhem lager dan gemiddeld

(Foto: John Bijl/Twitter.)

Het kan zijn dat er nog een hausse komt rond etenstijd en de vroege avond, maar het heeft er tot nog toe de schijn van dat de opkomst in Arnhem lager is dan twee jaar. Om 15.00 uur had 33,8 procent van de Arnhemmers zijn stem uitgebracht.

In heel Nederland had om 15.45 uur ongeveer 40 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Ook dat is lager dan twee jaar geleden. De NOS merkt daarbij op dat de verkiezingen van 2021 anders verliepen. We zaten nog in coronatijd en de verkiezingen zijn toen uitgesmeerd over drie dagen.

Ook stemde een groot aantal mensen destijds via briefstemmen. De NOS vergelijkt de opkomst daarom met de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Toen had om 15.45 uur ongeveer 43 procent van de mensen gestemd.


Opkomst Arnhem lager dan in andere steden


Bij stembureaus zoals de Lommerd in het Spijkerkwartier was het druk, maar gemiddeld is de opkomst in Arnhem tot nu toe lager dan de opkomst in andere steden.

Om 12 uur had 12,3 procent van de Arnhemmers zijn stem uitgebracht. Dat is een stuk lager dan in een stad als Rotterdam waar de opkomst meestal lager is dan die in Arnhem. In Rotterdam had om 12 uur 17,5 procent van de kiezers gestemd.

Ook de opkomst in andere steden is groter dan die in Arnhem: Utrecht (23,5 procent), Den Haag (19 procent) en Eindhoven (20 procent) doen het allemaal een stuk beter dan Arnhem. Om 10.30 uur was de gemiddelde opkomst in Nederland 14 procent: dat is flink hoger dan het percentage in Arnhem om 12.00 uur. De dag is nog jong en de tussenstand zegt niet alles. Maar het is natuurlijk wel een indicatie.


Hoe stemde Arnhem 2 jaar geleden? Linkser dan gemiddeld

We vergeleken gisteren de uitslag van de gemeente Arnhem bij de Tweede Kamerverkiezingen met de landelijke cijfers. Wat blijkt: Arnhem is Havanna aan de Rijn. In Arnhem wordt een stuk linkser en progressiever gestemd dan gemiddeld in Nederland.


Oude trolley ook vandaag in gebruik als mobiel stembureau


Het is inmiddels een traditie: op verkiezingsdag rijdt in Arnhem een oude trolleybus rond die dienst doet als mobiel stembureau. Van 10.00 tot 21.00 uur rijdt de bus door Arnhem langs verschillende haltes waar gestemd kan worden.

Door de inzet van deze iconische trolleybus hoopt de gemeente Arnhem extra aandacht te vestigen op de verkiezingen. Hieronder het lijstje met haltes:


Opkomst in Arnhem om 09.00 uur: 5,5%


Vanaf half acht vanochtend zijn alle 82 stembureaus in Arnhem geopend. Tot 21.00 uur kun je je stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Burgemeester Marcouch was er al vroeg bij. Hij stemde vanochtend in het stembureau dat in Arnhem Centraal is ingericht. Op het station kon al vanaf 07.00 uur vanochtend gestemd worden.

De gemeente Arnhem laat weten dat de opkomst in Arnhem om 09.00 uur lag op 5,5%. Dit is het gemiddelde van 67 van 82 stembureaus in Arnhem. De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen in Arnhem was bij de verkiezingen in 2021 74,1 procent.

De opkomst in Arnhem is traditioneel lager dan het landelijk gemiddelde. In heel Nederland bedroeg de opkomst in 2021 79,2 procent.


Arnhem stemt: Boekhandel Loopvis heeft een kinderstembureau

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om kinderen het democratisch proces uit te leggen. Dat is de gedachte achter het kinderstembureau dat is ingericht in boekhandel Loopvis in het Coehoorngebied.


Het feest van de democratie is vanavond in Café Bosch

Verkiezingen worden ook wel het feest van de democratie genoemd. Tot 21.00 uur vanavond is dat feest in alle 82 stembureaus in Arnhem. Maar vanaf 20.30 uur kun je voor het Slotfeest van de Democratie terecht in Café Bosch voor de Arnhemse uitslagenavond.

Het verloop van de verkiezingen is hier in zowel het café als in de concertzaal te volgen via grote tv-schermen.