Arnhem stopt op 1 juni met diftar

/

ARNHEM – De gemeente Arnhem stopt op 1 juni aanstaande met diftar. Dit schrijft het college van B&W aan de gemeenteraad. Vanaf dat moment zijn de afvalcontainers zonder pasje te openen. Ook worden de container-openingen weer vergroot naar 60 liter.

Vorige maand stemde 53,4 procent van de Arnhemmers voor het afschaffen van diftar tijdens het referendum. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot daarom vorige week om te stoppen met diftar. Dat het toch nog twee maanden duurt voor de containers van het slot gaan, heeft te maken met de financiële en bestuurlijke afwikkeling.

Diftar kan pas vervangen worden, wanneer de gemeenteraad een nieuwe afvalverordening aanneemt. Die is nodig omdat er aan het diftarloze afvalbeleid een ander prijskaartje hangt.

“Om de hoogte van de nieuwe vaste tarieven te bepalen dient de begroting op basis van de nieuwe uitgangspunten gewijzigd te worden”, aldus B&W. Het stadsbestuur stelt voor dat de gemeenteraad in mei een nieuwe verordening vaststelt. Dan kunnen de containers per 1 juni zonder pasje geopend worden.

De gemeente benadrukt dat het dan nog even kan duren voor het hele systeem is omgebouwd. De verwachting is dat er ongeveer twee maanden nodig is om alle containeropeningen terug te veranderen naar 60 liter.

Financiële gevolgen
Stoppen met diftar heeft financiële gevolgen voor het afvalbeleid. Naar verwachting zal er minder herbruikbaar afval worden ingezameld nu er gestopt wordt met diftar. Dat betekent dat er meer restafval is. De kosten voor het verwerken van dit restafval worden verrekend in de jaarlijkse afvalstoffenheffing.

Deze extra kosten wegen niet op tegen de besparing die verwacht wordt door het verminderen van afvaldumpingen.

Hoeveel extra geld huishoudens in Arnhem dit jaar kwijt zijn aan afval wordt duidelijk wanneer de gemeente het raadsvoorstel ontvangt. De consequenties van stoppen met diftar worden daarin inzichtelijk gemaakt.

In het raadsvoorstel wordt ook gekeken of de gemeente Arnhem in de nabije toekomst over zou kunnen stappen op nascheiding, waarbij bruikbaar materiaal na inzameling uit het afval wordt gehaald.

In het najaar wil het College komen met een voorstel voor het afvalbeleid voor de komende jaren.

Vorige artikel

Bezwaar tegen aanpassen AKU-fontein

Volgende artikel

Foto’s: bekerkoorts loopt op in aanloop naar bekerfinale

Tip: