Voorafgaand aan de raadsvergadering werd door Oeigoeren in Arnhem gedemonstreerd bij het stadhuis. (Foto: Piratenpartij Arnhem.)

Arnhem verbreekt stedenband met Wuhan vanwege mensenrechten

//

ARNHEM – Arnhem verbreekt de stedenband met de Chinese stad Wuhan. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft hier gisteravond toe besloten. Aanleiding is de mensenrechtenschendingen in Wuhan en de behandeling van de Oeigoeren door de Chinese overheid.

“Er vinden in China op massale schaal mensenrechtenschendingen plaats en de situatie van de Oeigoeren en van andere minderheden in China wordt met de dag slechter. Onder deze omstandigheden is het immoreel om een stedenband met een stad in China in stand te houden”, aldus Talip Aydemir van DENK Verenigd Arnhem.

De partij diende tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces samen met de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren een motie in waarin werd opgeroepen om de stedenband tussen Arnhem en Wuhan te verbreken. Met 21 stemmen voor en 15 stemmen tegen werd die motie, tot verrassing van velen, aangenomen.

Als het aan het college van B&W had gelegen, was de stedenband met Wuhan voortgezet. Wel wilde B&W daarbij meer aandacht schenken aan de mensenrechten in China. Zowel de VVD als D66 dienden een amendement in waarin werd opgeroepen om een afwegingskader te hanteren die bij ieder bezoek van of naar een zusterstad afgelopen kan worden. Daarvoor was geen meerderheid.

Volgens de gemeente Arnhem heeft de stedenband met Wuhan bijgedragen aan extra
marktkennis, contacten en contracten voor ondernemers in Arnhem.
“De positieve resultaten tellen op tot enkele miljoenen euro’s en enkele tientallen arbeidsplaatsen. Dit is een veelvoud van onze gemeentelijke kosten.”
De stedenband met Wuhan kostte de gemeente Arnhem ongeveer 15.000 euro per jaar.

Er zijn in Nederland 36 gemeenten die een stedenband hebben met een stad in China. Voor zover bekend is Arnhem de eerste gemeente in Nederland die de stedenband verbreekt in verband met de mensenrechten in China.

Zondag met Lubach maakte afgelopen jaar onderstaand item over de Oeigoeren in China.

Vorige artikel

SP-fractievoorzitter Elfrink legt SP-wethouder Elfrink aan banden

Volgende artikel

Muzen en Sirenen treden op dankzij gulle geldschieters

Tip: