Arnhem wordt gezien tijdens het Eurovisie Songfestival: “Allemaal trots op Arnhem”

//

ARNHEM – Als het iets anders was gelopen, was het Eurovisie Songfestival gisteren vanuit Arnhem gehouden in plaats van Rotterdam. Het werd helaas Ahoy en geen Gelredome. Toch speelde Arnhem gisteren wél een rol, en die werd in heel Europa gezien.

Bij het intro van de Italiaanse groep Måneskin werden sfeervolle beelden getoond van de Italianen aan de voet van de John Frostbrug. Dronebeelden van een Arnhemse trolleybus die in het donker over een verlaten John Frostbrug rijdt, maken het plaatje compleet.

De indruk die achterblijft is simpel en laat geen ruimte voor twijfel: Arnhem is prachtig!

De beelden van Arnhem tijdens het Songfestvial werden door veel Arnhemmers gezien.
“Arnhem present in het Italië voorfilmpje. Prachtig!”, aldus Mark Lauriks op Twitter.
“Allemaal trots op Arnhem” reageert @mamw78.

Oud-raadslid Gerben Karssenberg:
“Heel mooi. Arnhem in beeld bij de introductie van Italië bij het #ESF.”

Iemand anders twittert: “Arnhem wint het Eurovisie Songfestival.”

Engeland

Niet alleen in Arnhem, maar ook in de rest van Europa werd Arnhem gezien. Onder de hashtag #Arnhem ontstond op Twitter een golfje van berichten waarin mensen uit heel Europa twitterden over Arnhem.

“Arnhem! Nederlanders zijn trots op deze brug en zullen hem niet nog een keer vernietigen”, aldus Dorde Stojkovic uit Bosnië.

Cora de Sol uit Spanje: “Ik zag net Arnhem bij het Eurovisie Songfestival. Ik schreeuwde bijna van opwinding! Ik heb daar 3 maanden gewoond.”

Maar de meeste reacties kwamen uit Engeland, waar de brug in Arnhem vanzelfsprekend vooral bekend is vanwege de Slag om Arnhem.

“Ik zag bij het intro van Italië de brug in Arnhem en opeens was ik verdrietig”, twittert Peter Coles. “Een paar kilometer van de brug is een kerkhof waar de broer van mijn opa begraven ligt. Hij stierf tijdens operatie Market Garden. Ik heb Arnhem in 1994 bezocht.”

Glen Baldwin: “Mijn 12-jarige zoon keek net naar Eurovisie en zei “Arnhem,; beroemd om Operatie Market-Garden.” Het andere kind is nu uit het testament gezet.”

John Bull waarschuwt: “Oh mijn god! Laat geen Arnhemse bruggen zien. Niet als er Engelsen en Duitsers in de buurt zijn.”

Voor de Italianen van Måneskin begon de victorie in Arnhem. Dankzij de doorslaggevende stem van de publieksjury, won Måneskin het Eurovisie Songfestival met overmacht.

Geen toeval, volgens Ashwin Sprik:
“Dit komt door het filmpje van Arnhem. Kan niet anders. Ze zijn gevallen voor de charme en schoonheid van de mooiste stad van Nederland.”