(Foto: gemeente Arnhem.)

‘Boodschappenboete’ afgeschaft in Arnhem

/

ARNHEM – Arnhemmers met een bijstandsuitkering die financieel geholpen worden door vrienden en familie, hoeven dat niet meer te melden. Dat heeft de gemeente Arnhem besloten.

Het ligt in de menselijke aard om mensen die in de problemen zitten te helpen. Je brengt een tas boodschappen naar je zus die in de bijstand zit of je betaalt eens een rekening.

Dat was tot 1 mei van dit jaar niet toegestaan. Mensen in de bijstand die op die manier gesteund werden, waren verplicht om dat te melden aan de contactpersoon bij Werk en Inkomen. In veel gevallen werden deze mensen gekort op hun uitkering. Dat is nu verleden tijd.

“We hebben besloten dat dit niet meer hoeft voor giften voor in totaal 1.200 euro per jaar”, meldt de gemeente Arnhem. Het kan daarbij gaan om meerdere giften per jaar, zolang het totale bedrag niet hoger is dan 1.200 euro per jaar.

“Op deze manier worden Arnhemmers die moeite hebben om rond te komen of mee te doen in de maatschappij geholpen.”
Arnhemmers in de bijstand die meer steun ontvangen dan 1.200 euro per jaar, worden boven de vrijstelling in principe gekort op de uitkering.

Met het afschaffen van de zogeheten ‘boodschappenboete’ gaat een vurige wens van de SP in vervulling. De partij heeft er jarenlang voor gestreden dat Arnhemmers met een bijstandsuitkering niet meer gekort zouden worden op hun uitkering wanneer zij door vrienden en familie ondersteund worden.