John Jansen (links) en Frank Daeleer (rechts) waren allebei totaal verrast met de onderscheiding.

Arnhems Meisje voor Arnhemse kanjers

ARNHEM – Twee Arnhemse kanjers zijn afgelopen week door burgemeester Marcouch onderscheiden met een Arnhems Meisje. John Jansen kreeg de Arnhemse stadsprijs voor zijn werk voor de stichting Eenzame Dood. Frank Daeseleer zwaait af als wijkagent.

(Door: Patrick Arink)

John Jansen kwam afgelopen week naar De Bakermat voor het tienjarig bestaan van stichting Eenzame Dood, die eenzame mensen begeleidt in hun laatste fase. Stomverbaasd was hij toen hij daar door burgemeester Marcouch werd opgewacht, die hem een Arnhems Meisje uitreikte.

John Jansen nam in 2014 het initiatief om stichting Eenzame Dood op te zetten. Tegenwoordig zijn bij de stichting 40 vrijwilligers actief die mensen met nauwelijks een netwerk ondersteunen, zodat zij niet alleen hoeven te sterven. Bij elkaar zijn deze 10 jaar ruim 300 mensen in hun laatste levensfase begeleid.

Burgemeester Marcouch zegt over de waarde van John Jansen’s werk met zijn team: “Wie teruggetrokken wil leven, wil vaak niet ook nog alleen sterven. Je moet dit als vrijwilliger wel aankunnen. En je moet door het verval heen de glans van het unieke individu zien.”

Lief en leed

Marcouch prees de naastenliefde die John Jansen uitdraagt. Die naastenliefde werd een paar dagen eerder ook al aangestipt bij een andere Arnhemmer die werd onderscheiden met een Arnhems Meisje.

Wijkagent Frank Daeseleer werd gelauwerd met het bronzen beeldje na 45 jaar politiewerk. Daeseleer was de afgelopen 21 jaar wijkagent, in Alteveer/Cranevelt, Schaarsbergen, Presikhaaf en het Spijkerkwartier.

Ahmed Marcouch prees bij de uitreiking van het Arnhems Meisje de naastenliefde, toegankelijkheid, de rust en de humor van Daeseleer.
“Ik heb destijds in Amsterdam het politievak geleerd van agenten zoals jij”, zei Marcouch tijdens de uitreiking.

Marcouch ziet een geestverwant in Daeseleer met zijn blauwe hart en grote politieogen:
“Zelf geniet ik ook van de stad, hoe lief en leed op je afkomt uit de straten als aderen waarin het Arnhemse leven stroomt. Waar altijd van alles gebeurt, als je daar oog voor hebt. En dat heeft wijkagent Frank als geen ander.”

Arnhems Meisje

Het Arnhems Meisje is de Arnhemse stadsprijs. De prijs wordt uitgereikt door de burgemeester aan Arnhemmers die lang, actief en baanbrekend deelnemen aan het maatschappelijke leven in de stad, vaak na een voordracht van collega’s of andere nauwe relaties.

Het bronzen beeldje is ontworpen door Joop te Riele. Het levensgrote beeld van het ranke meisje staat in de wijk De Weerdjes, vlak bij de Rijn.