Regisseur Marian van Hooij en Robby Bakker van het regioteam. (Foto: Platform Binnenstadsmanagement.)

Arnhemse binnenstad wint prestigieuze landelijke prijs

/

ARNHEM – De binnenstad van Arnhem heeft weer een grote landelijke prijs te pakken. Tijdens de ‘Dag voor de Binnenstad’ won Arnhem de prijs voor het Meest Inspirerende Binnenstadsproject.

(Door: Patrick Arink)

De jury is lyrisch over de manier waarop ondernemers in Arnhem betrokken worden bij het versterken van de tien stadskwartieren in en om het centrum: “Arnhem versterkt haar merk van onderop”.
De prijs werd gisteren uitgereikt door het landelijke Platform Binnenstadsmanagement, waarin alle steden van Nederland vertegenwoordigd zijn. Arnhem won de prijs in de categorie ‘Eigen en Uniek’.

De binnenstad van Arnhem transformeert de laatste jaren van ‘place to buy’ naar ‘place to be’. Vanuit Platform Binnenstad Arnhem (PBA) wordt veel gedaan om die transformatie extra kracht bij te zetten. Een van de onderdelen is het zogeheten Kwartierenplan.

Tien kwartieren

De binnenstad is verdeeld in acht kwartieren. Samen met de winkels in het Spijkerkwartier en de ontwerpers in het Modekwartier zijn er in totaal tien kwartieren, met allemaal hun eigen sfeer, karakter en unieke kenmerken. De 7 straatjes zijn niet vergelijkbaar met het Stationskwartier en het Musiskwartier heeft een ander karakter dan het Korenkwartier.

Ieder kwartier heeft een eigen kwartiermaker. Dit is een lokale ondernemer, die zich inzet om de krachten te bundelen en een actieplan voor zijn of haar kwartier op te stellen. De jury prijst het aanpassingsvermogen van PBA om de werkwijze aan te passen en meer ruimte te creëren voor initiatieven vanuit de binnenstad.

“En met succes”, concludeert de jury. “De huidige werkwijze heeft tot meer energie en betrokkenheid geleid. Dit is volgens de jury een belangrijke stap om te werken naar een toekomstbestendige binnenstad.”
Volgens de jury is de Arnhemse aanpak een voorbeeld voor andere steden in Nederland.

Enorme opsteker

De prijs is een mooi afscheidscadeau voor Marian van Hooij, die als regisseur de grote trekker van het plan is. Zij neemt over enkele maanden afscheid bij PBA.

Van Hooij is trots en dankbaar: “Dit is een enorme opsteker en een bevestiging dat voor de juiste aanpak is gekozen. Een aanpak die bijdraagt aan een aantrekkelijke, toekomstbestendige binnenstad.”