Een vertrouwd beeld uit het verleden: mannetjesherten in Sonsbeek. (Foto: Cathelijne Bouwkamp.)

Arnhemse herten worden verzorgd door wildhandel

/

ARNHEM – Gisteren werd bekend dat het merendeel van de Arnhemse herten gaat verhuizen. De hertenkamp in Sonsbeek is volgens dierenwethouder Marco van der Wel (PvdD) te klein voor alle 37 Arnhemse herten. Maximaal 15 herten blijven in Arnhem. De rest wordt opgevangen door een wildhandel…

(Door: Patrick Arink)

Ironisch is het natuurlijk wel. Juist om gedwongen slacht van de kudde uit de hertenkamp in Sonsbeek te voorkomen, doet wethouder Van der Wel er alles aan om het aantal herten zo diervriendelijk mogelijk te verminderen.

Om die reden worden alle bokken gesteriliseerd en mogen er in de hertenkamp in Sonsbeek maximaal 12 tot 15 damherten rondlopen. De rest van de kudde wordt ondergebracht bij een wildhandel die juist geld verdient aan het fokken en slachten van herten.

Maar volgens een woordvoerder van de gemeente krijgen de Arnhemse herten hier een goed onderkomen. De herten worden niet geslacht en krijgen een terrein van 4,5 hectare om vrij rond te lopen.
“Het terrein is eigendom van de familie Van der Cruijsen. Zij hebben een wildhandel, maar houden privé ook dieren.”

De opvanglocatie in Brabant kost de gemeente 500 euro per hert, met een maximum van 10.000 euro per jaar. Dat bedrag zal in de loop der jaren teruglopen.

Wanneer de populatie in Arnhem daalt door natuurlijke sterfte, wil de gemeente het streefaantal van maximaal 15 herten herstellen door weer Arnhemse herten bij de wildhandel op te halen en ze in de hertenkamp in Sonsbeek te plaatsen.