Woensdag debat over dragen religieuze uitingen door boa’s

/

ARNHEM – De gemeente Arnhem wil het dragen van religieuze uitingen, zoals hoofddoekjes en tulbanden voor boa’s toestaan. Het voornemen heeft geleid tot verdeelde reacties. Morgen vergadert de gemeenteraad over de kwestie.

(Door: Patrick Arink)

Het besluit om het dragen van hooffddoekjes door boa’s in Arnhem toe te staan, werd in 2021 al genomen. Initiatiefnemer DENK diende toen een motie in die een krappe meerderheid in de gemeenteraad haalde. Vervolgens duurde het nog bijna twee jaar voor burgemeester Marcouch met een voorstel kwam.

Arnhem is na Tilburg de tweede gemeente in Nederland die het dragen van religieuze uitingen door boa’s toestaat. Inmiddels hebben Utrecht, Den Haag en Amsterdam hetzelfde besloten en wordt het idee in verschillende andere gemeenten overwogen.

Maar net zoals in andere gemeenten, is er ook in Arnhem veel kritiek op de maatregel. In december vorig jaar werd al een spoeddebat over de kwestie aangevraagd, maar dat werd geblokkeerd door de coalitiepartijen GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdA, PvdD en Volt; alle zes voorstander van de maatregel. De partijen vonden het onderwerp niet belangrijk genoeg voor een spoeddebat.

Morgen staat het onderwerp alsnog op de agenda.

Voors en tegens

De voorstanders van het voorstel zullen erop wijzen dat het aan de werkgever is om te bepalen of werknemers religieuze uitingen mogen dragen of niet. En met betrekking tot boa’s is het de gemeente die bepaalt. De voorstanders zullen eraan toevoegen dat Arnhem graag een inclusieve gemeente wil zijn, waarbij iedereen zichzelf kan zijn. Met of zonder hoofddoekje of tulband.

Tegenstanders zullen wijzen op de kledingrichtlijn voor boa’s die minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie een half jaar geleden heeft opgesteld. Daarin staat dat het dragen van religieuze uitingen niet gewenst is. Ook zullen zullen tegenstanders wijzen op het standpunt van de Nederlandse boa-bond. Die pleit ervoor om uniformen neutraal te houden.

Ook de scheiding tussen kerk en staat is een argument om te kiezen voor een neutraal uniform voor boa’s. Om die reden is het dragen van religieuze uitingen door overheidsfunctionarissen in landen als Turkije en Frankrijk verboden. Ook in Nederland is het voor politieagenten niet toegestaan om religieuze uitingen te dragen.

Volgens fractievoorzitter Coen Verheij van de PVV is het heel simpel.
“De Tweede Kamer heeft namens het land besloten dat we het niet willen, de minister heeft besloten dat het niet de bedoeling is, dus Arnhem zal zich daar naar moeten voegen.”

Dat zal niet gebeuren. De voorstanders van de maatregel hebben een ruime meerderheid in de Arnhemse gemeenteraad.