Arnhemse oplaadpunten zijn landelijk nieuws: je auto opladen via een lantaarnpaal

/

ARNHEM – Een handig foefje dat in Arnhem al bijna een jaar wordt toegepast, is landelijk nieuws. In januari van dit jaar besloot de gemeente om voortaan in iedere nieuwbouwwijk oplaadpunten voor elektrische auto’s te realiseren in lantaarnpalen. Dat plan wordt nu uitgerold.

Voor de NOS is dat aanleiding om Arnhem (niet voor het eerst) als voorbeeld te stellen voor andere steden. Ook dagblad Trouw besteedt aandacht aan de Arnhemse lantaarnpalen.

In de zomer van 2020 werd in Schuytgraaf een proef uitgevoerd met oplaadlantaarns. Die proef was zo succesvol dat de gemeente Arnhem besloot om voortaan in iedere nieuwbouwwijk gebruik te maken van het systeem.

Je auto opladen via een lantaarnpaal heeft als voordeel dat er geen apart oplaadpunt op de stoep neergezet hoeft te worden.

Verrommeling

In Arnhem komen in eerste instantie 150 oplaadlantaarns in nieuwbouwwijken, maar daar blijft het niet bij.
“Later worden er ook oplaadlantaarns geplaatst in bestaande wijken”, zegt wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) tegen de NOS.

Tegen Trouw geeft zij het belangrijkste argument om gebruik te maken van lantaarnpalen om elektrische auto’s op te laden.
“Auto’s opladen via lantaarnpalen voorkomt de verrommeling van de openbare ruimte”

De NOS laat Roland Ferwerda van het Nationaal Kennisplatform Kennisinfrastructuur aan het woord. Hij noemt het Arnhemse plan “een mooie stap voorwaarts”.

“In andere steden wordt hier ook aan gewerkt, maar daar blijft het vooralsnog bij experimenten. In Arnhem wordt zoiets voor het eerst op grote schaal uitgerold.”

Geen toeval

Dat Arnhem de eerste stad in Nederland is waar op grote schaal gebruik gemaakt wordt van deze lantaarnpalen is geen toeval. Niet alleen staat Arnhem internationaal bekend als hoofdstad van de klimaatadaptatie. Arnhem heeft bovendien een groot aantal toonaangevende bedrijven op het gebied van duurzaamheid en energietransitie in huis.

Eén van die bedrijven is Allego, specialist op het gebied van elektrische laadpunten. De realisatie van de oplaadlantaarns in Arnhem is door samenwerking tussen Allego en de gemeente Arnhem tot stand gekomen.

Oplaadlantaarns zijn iets duurder dan gewone lantaarnpalen. De extra kosten bedragen 300 euro per lantaarnpaal. De gemeente wil de komende jaren in totaal 400 oplaadlantaarns in de stad neerzetten.

Op dit moment rijden er zo’n 325.000 elektrische auto’s in Nederland rond. Dat aantal gaat hard omhoog. Van alle nieuw verkochte auto’s is ongeveer 30 procent elektrisch.