Steeds minder Arnhemmers in de bijstand. B&W complimenteert zichzelf

/

ARNHEM – Het aantal mensen in de bijstand in Arnhem is afgelopen jaar verder gedaald. Voor het derde jaar op rij gaat het aantal Arnhemmers met een bijstandsuitkering omlaag. Volgens het college van B&W komt dit niet alleen door economische ontwikkelingen, maar ook door de nieuwe werkwijze die de gemeente tegenwoordig hanteert.

De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering in Arnhem was afgelopen jaar groter dan die in 17 benchmarkgemeenten. Het college van B&W concludeert daaruit voorzichtig dat de nieuwe werkwijze die de gemeente sinds juni 2020 hanteert, vruchten afwerpt.

De afdeling werk & inkomen van de gemeente is in juni 2020 gereorganiseerd en werkt nu in gebiedsteams. Het resultaat is een persoonlijkere benadering waarbij de inwoner centraal staat. Ook is sprake van een betere samenwerking van de consulenten van de afdeling Werk & Inkomen met onder andere de Sociale Wijkteams, het Centrum voor activerend werk, Scalabor en het Werkgeverservicepunt.

Wethouder Martien Louwers (PvdA): “Aan het begin van deze bestuursperiode hebben we de ambitie uitgesproken om de uitstroom uit de bijstand gelijk te trekken met het landelijk gemiddelde en daarbovenop nog 500 mensen extra aan een baan te helpen. Tot 2018 bleef Arnhem altijd achter als het ging om uitstroom uit de bijstand. Dat tij lijkt nu eindelijk gekeerd.”

Arnhem presteert al langere tijd goed bij het voorkomen van instroom in de bijstand. Inwoners die hun baan kwijt raken en waarvan wordt ingeschat dat zij kansrijk zijn, worden bijvoorbeeld direct door Randstad begeleid naar werk via het project ‘Baanbrekend aan de Poort’.

Niet alle inwoners met een bijstandsuitkering zijn direct toe aan betaald werk. De inzet van Activerend Werk helpt inwoners met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt om toch kleine stappen te zetten in die richting. Scalabor biedt arbeidsontwikkeltrajecten en passend werk voor mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening.

“Bij al deze partners ziet het college dat de inspanningen lonend zijn”, meldt de gemeente tevreden in een persbericht.

Dat betekent echter niet dat de gemeente nu achterover leunt.
Wethouder Louwers: “Arnhem heeft nog steeds veel mensen met een uitkering om te ondersteunen richting werk. Er blijft dus veel werk te doen.”

Vorige artikel

Koninklijk overnachten in een kerktoren

Volgende artikel

Arnhemse oplaadpunten zijn landelijk nieuws: je auto opladen via een lantaarnpaal

Tip: