ARNHEM – “Jouw communicatie maakt het verschil. Jij legt de inwoners van onze stad uit wat er in het stadhuis gebeurt op de Politieke Avond”, aldus de wervende tekst van een vacature voor politiek verslaggever van de gemeente Arnhem.
Met het aanstellen van een politiek verslaggever wil de gemeente meer mensen vertellen wat er in de politiek besloten wordt. Bovendien wil de gemeente op die manier het niveau van de politieke verslaglegging in Arnhem verbeteren.
Het idee om een eigen politieke verslaggever aan te stellen is afkomstig van Arnhem Centraal; de nieuwe coalitiepartner die vorige maand toetrad tot het college van B&W.
De belangrijkste taak van de journalist waar de gemeente naar op zoek is, is het schrijven van een wekelijkse nieuwsbrief.
“Dankzij jouw vlotte pen, kritische, ondernemende én creatieve geest gaat die nieuwsbrief een prominente plek in de media veroveren, aldus de vacaturetekst. Hoe jij deze nieuwsbrief verder vorm geeft, is geheel aan jou. De enige randvoorwaarde die we stellen is dat het voor iedere inwoner toegankelijk en aantrekkelijk moet zijn om te lezen.”
De journalist krijgt daarna als taak om een maandelijkse politieke markt in het stadhuis te organiseren.
“Daar ontmoeten inwoners, raadsleden en wethouders elkaar.”
Een journalist die in dienst is bij de gemeente? Dat lijkt te schuren met journalistieke onafhankelijkheid, maar de gemeente wil dat nadrukkelijk voorkomen. Zo komt de verslaggever te werken bij de griffie, en niet bij de communicatieafdeling van de gemeente.
“Hoewel de onderwerpen grotendeels vast liggen, heb je grote vrijheid in de manier waarop jij ze presenteert. Je hebt lef, durft moeilijke vragen te stellen en strijdpunten te benoemen tijdens interviews met raadselen en de wethouders”, aldus de vacturetekst.
Journalistiek onder druk
De lokale journalistiek staat overal in Nederland al jaren onder druk.
“De lokale journalistiek kan door dalende advertentie-inkomsten, krimpende abonneebestanden en steeds kleinere redacties haar taak steeds slechter volbrengen”, aldus de belangrijkste conclusie van een rapport dat afgelopen jaar in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werd geschreven.
“Goed functionerende lokale media zijn essentieel voor een gezonde democratie”, aldus het rapport Lokale media niet te missen. “Er zijn regio’s waar nauwelijks lokale media op een kwalitatief voldoende wijze functioneren.”
Die waarschuwing is ook in Arnhem doorgedrongen. Raadsleden van links tot rechts klagen al een paar jaar steen en been over (het niveau van) de politieke verslaggeving in de stad.
Met de nieuwe politieke verslaggever die de gemeente nu zelf aanstelt, wil de gemeente daar iets aan doen.
Bovendien besloot de gemeenteraad afgelopen jaar unaniem voor het instellen van een Arnhems Mediafonds. Dit fonds is naar verwachting vanaf deze zomer operationeel. Ook het doel van het mediafonds is eveneens om de lokale journalistiek te versterken.