Bewoners schetsen visie op ontwikkeling Schaapsdrift en omgeving

/

ARNHEM – Geen grootschalige sloop, meer groen, autoluwe straten en nieuwe bebouwing die aansluit bij de bestaande buurt. Dat zijn de ideeën van bewoners van de Schaapsdrift en omgeving voor de ontwikkeling van hun buurt.

(Door: Patrick Arink)

In een inspiratiedocument met de titel ‘Het verhaal van Schaapsdrift en omgeving’ schetsen de bewoners in grote lijnen hun wensen. Het inspiratiedocument is begeleid door een extern bureau en is gefinancierd door de gemeente Arnhem. Er is tijdens het proces regelmatig overleg geweest met de projectleider van de gemeente.

Bewoners van de buurt kregen vorig jaar door het opleggen van de Wvg op de Schaapsdrift en door de ambtelijke voorlichting het idee dat ze al met 2-0 achterstonden, schrijven de bewoners in een inleiding.

“Inmiddels zijn de ambities bijgesteld. De gemeenteraad heeft besloten dat behoud van bestaande woningen centraal staat. Dat brengt de achterstand terug tot 1-0. Om van de 1-0 achterstand naar gelijkspel te gaan, is er behoefte om de visie in te brengen vanuit het perspectief van de bewoners.”

Oase in de stad

In het inspiratiedocument weerleggen bewoners de bewering van de gemeente dat de buurt slecht functioneert.
“De lokale verscheidenheid van wonen, voorzieningen en aan karakteristieke gebouwen geeft de buurt een dorps karakter. De diversiteit in bebouwing gaat gepaard met een gemêleerde bevolking qua inkomen, huishouden en leeftijd. Beide worden gezien als kracht van de buurt.”

Ook de mening van de gemeente dat de buurt “geïsoleerd is geraakt van de stad” wordt weerlegd.
“Het gevoel om dicht bij de binnenstad te wonen en tegelijk te voet drie parken naast de deur te hebben is een belangrijke kwaliteit. Station Presikhaaf en de nabijheid van verbindingswegen brengen ook de regio dichtbij. Wat dat betreft is het geen geïsoleerde buurt, maar juist een oase midden in de stad.”

Groen en water

Met die sterke punten in het achterhoofd, zien de bewoners voldoende mogelijkheden om het bedrijventerrein van de Schaapsdrift te ontwikkelen tot woon- werkgebied. Als het aan de bewoners ligt, sluit de nieuwbouw aan op de bouwhoogte van de bestaande gezinswoningen in de buurt.
“Dichter bij het spoor kan de bebouwing hoger worden”, vinden de bewoners.

Als het aan de bewoners ligt vervlecht de nieuwe buurt zich met de bestaande woningen via autoluwe straatjes en komt er een directe route naar de het park Sacre Coeur.

De wijk kan vergroend worden door de aanplant van meer bomen, denkt de buurt. De beek die nu ondergronds richting Park Presikhaaf stroomt, moet weer bovengronds zichtbaar worden. De beek kan een verbindend element vormen tussen de bestaande woningen en de nieuwbouw in de wijk, aldus de bewoners.

Het stationsplein bij station Presikhaaf moet veranderen van een stenige vlakte tot een groen en schaduwrijk trefpunt. Bewoners zien dit groene stationsplein als het nieuwe gezicht van de buurt.

Handreiking

“Dit verhaal is een handreiking om de wensen van de bewoners en de plannen van de gemeente dichter bij elkaar te brengen”, schrijven de bewoners in een slotwoord. De opmerking over de handreiking wordt meteen gevolgd door een opmerking waaruit blijkt dat de achterdocht van de bewoners in de richting van de gemeente nog lang niet is verdwenen.

“Of er daadwerkelijk geluisterd wordt naar de wensen van de bewoners moet blijken uit het ontwerp- en ontwikkelproces.”

Maar de bewoners zijn realistisch:
“Er is begrip voor wanneer niet alles mogelijk is wat in dit verhaal wordt voorgesteld. Keuzes zijn aanvaardbaar wanneer hier eerlijke en transparante overwegingen worden gemaakt die het gevoel geven in essentie gehoord te worden.”

Met de gemeente Arnhem is afgesproken dat er geen sprake is van een participatieproces, maar van “deelname aan een open proces als kritische toehoorders”.

Lees ook:
Longread: een reconstructie van 15 maanden onrust rond de Schaapsdrift