Dit is het plan voor de transformatie van het AKZO-terrein. Aan de rechterkant de Velperweg. (Illustratie: opZoom, Inbo en Buro Lubbers.)

Bestemmingsplan voor oud-AKZO-terrein gepresenteerd

//

ARNHEM – Dat bouwplannen in Arnhem ook snel tot stand kunnen komen, bewijzen de plannen voor de bouw van 600 woningen op het voormalige AKZO-terrein. Twee jaar geleden lag er nog niets. Nu ligt er een bestemmingsplan.

(Door: Patrick Arink)

Onder de naam “Het Zijdekwartier” wordt op het AKZO-terrein achter de Velperweg een geheel nieuwe woonwijk gerealiseerd. Gisteren werd het bestemmingsplan gepresenteerd. De gemeenteraad neemt in het najaar een besluit over het bestemmingsplan.

Op het terrein moeten zowel grondgebonden woningen als hoogbouw komen.
Johan Blokland van OpZoom Architecten: “We hebben een plan gemaakt dat past bij de omliggende bebouwing. Bij Plattenburg is de bebouwing laag en vind je kleine straten met veel groen ertussen. Aan de kant van de Velperweg, bij High Park en de Akzo-toren is de bebouwing hoger. Het hoogste gebouw wordt zestig meter.”

Naast ruimte voor woningen wordt in de plannen ook rekening gehouden met groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Er komt een park, veel groen tussen de woningen en er worden in de carré-vormige woongebouwen binnentuinen aangelegd.

De ruimte voor groene straten rond de woongebouwen wordt gerealiseerd door op straat geen autoparkeerplaatsen te realiseren. Voor auto’s van bewoners komt er een apart parkeergebouw dat tegen de spoorlijn aan gebouwd wordt.
Architect Blokland nuchter: “Mensen wonen aan het groen en niet aan een parkeerplaats.”

Het programma bestaat uit circa 100 vrije sector koopwoningen en appartementen, circa 180 sociale huurwoningen en ongeveer 300 betaalbare koop en huurwoningen. Daarnaast is er in het bestemmingsplan ruimte voor andere functies zoals horeca en maatschappelijke functies.

Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks), wethouder Stedelijke Ontwikkeling:
“Zo tussen de Veluwe en de Betuwe is weinig ruimte om te bouwen. Daarom ben ik blij dat er nu een flink aantal woningen worden toegevoegd en dat we dat tegelijkertijd op een groene manier kunnen doen. Wat mij betreft zorgt dat voor een enorme winst.”

Hieronder:
3D beeld van de geplande bebouwing.