Burgemeester Marcouch ontsteekt een van de kaarsen tijdens de Chanoeka-viering in december vorig jaar.

Burgemeester Marcouch: “Joden van Nederland: blijf zichtbaar!”

/

ARNHEM – Binnen de Joodse gemeenschap in Arnhem bestaan grote zorgen over de aankomende dodenherdenking. De toename van jodenhaat en antisemitisme leidt tot angst. Kunnen we de herdenking op 4 mei niet beter afblazen, vragen zij zich af. Burgemeester Marcouch roept joodse mensen op om juist nu zichtbaar te blijven.

(Door: Patrick Arink)

Anitsemitisme is in Nederland nooit ver weg geweest, maar nu de schijnwerpers van de wereld staan gericht op de wandaden van Israel in Gaza is er sprake van een enorme opvlamming van jodenhaat. Die opvlamming leidt tot grote zorgen over de aankomende dodenherdenking, niet alleen binnen de Joodse gemeenschap maar ook daarbuiten.

Zo heeft burgemeester Halsema in Amsterdam de noodverordening die geldt tijdens de dodenherdenking op de Dam uitgebreid met een extra passage. In de noodverordening is toegevoegd dat er sprake is van “concreet levensgevaar voor een aantal aanwezigen”.
Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam beklemtoont dat er geen aanwijzing is die duidt op een specifieke dreiging.

Maar de extra passage in de noodverordening duidt erop dat de wereld er nu anders uitziet dan een tijd geleden.

“Blijf zichtbaar”

Vanuit de Joodse gemeenschap in Arnhem zijn er al maandenlang grote zorgen over de toename van antisemitisme. Zij wilden in december vorig jaar Chanoeka, het Joodse lichtjesfeest, afgelasten. Burgemeester Marcouch wist hen ervan te overtuigen om dat niet te doen. Met een keppeltje op stak Marcouch vervolgens zelf een van de kaarsen aan.

In een ingezonden brief in de Volkskrant roept Marcouch Joden op om juist zichtbaar te blijven.
“Blijf zichtbaar! De ander onzichtbaar maken is erg, maar jezelf verstoppen is eindeloos veel erger. Keppels verstoppen brengt geen veiligheid.”

Wat burgemeester Marcouch betreft is de dodenherdenking op 4 mei bij uitstek het moment om naar elkaar te reiken.
“Leed is leed, dus we kunnen elkaar begrijpen. Deel de herdenkingen, leg de kransen. Trap elkaar niet als zondebokken de verdwijnput in. Til elkaar juist op. Dat is de beste beveiliging. Mens zijn. Voor minder leven we niet.”

Vrede

De gemeente Arnhem laat desgevraagd weten dat er geen enkel signaal is dat erop duidt dat de dodenherdenking in Arnhem mogelijk verstoord zou kunnen worden.

“Juist omdat Arnhem een radicaliserings-geschiedenis heeft, hebben we een enorm goede informatievoorziening vanuit de politie en de inlichtingendiensten. Overal in Nederland is het 4 mei. Wij hebben geen enkel signaal dat er probleemzoekers naar Arnhem komen.”

Marcouch: “Wij importeren de oorlog niet naar Arnhem. Wij exporteren juist de vrede de stad uit.”