ARNHEM – Er verandert niets aan de verkiezingsuitslag in Arnhem. Na de bekendmaking van de voorlopige verkiezingsuitslag tijdens de verkiezingsavond op woensdag 16 maart, was al snel duidelijk dat de verschillen tussen de partijen klein zijn. Vijf verschillende partijen maakten kans op de laatste twee restzetels.
(Door: Patrick Arink)
Na het hertellen van de stemmen is duidelijk geworden dat er niets verandert ten opzichte van de voorlopige uitslag. Opluchting dus bij VVD en GroenLinks die de laatste twee restzetels krijgen, en (lichte) teleurstelling bij Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren en de SP die eveneens kans maakten op een restzetel.
Vier jaar geleden gaf een verschil van slechts zes stemmen uiteindelijk de doorslag bij het toekennen van de laatste restzetel. Dit keer waren de verschillen iets groter, maar nog altijd heel klein. De VVD haalde 62 stemmen meer dan Arnhem Centraal en krijgt daarmee vijf zetels. Arnhem Centraal moet het doen met vier zetels.
Voorkeurstemmen
Bij de bekendmaking van de definitieve uitslag op maandagochtend door burgemeester Marcouch, werd ook bekend welke raadsleden met voorkeurstemmen zijn gekozen in de gemeenteraad.
Bij GroenLinks is dat nummer acht Carmen Quint. Bij D66 komt nummer zeven Carolien Zwijnepoel in de raad. Bij Arnhem Centraal is Kiki Groot met voorkeurstemmen gekozen.
De nieuwe gemeenteraad telt daarmee 15 vrouwen en 24 mannen. Dat is iets minder dan vier jaar geleden. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 telde de gemeenteraad in Arnhem een recordaantal van 18 vrouwen en 21 mannen.
Naast deze drie vrouwen is ook de nummer vier van DENK met voorkeurstemmen gekozen. Mustafa Bal haalde één stem meer dan nummer twee op de lijst Talip Aydemir. Daarmee is maar weer bewezen: iedere stem telt.
College-onderhandelingen
De grote vraag die nu voorligt is welke coalitie er in Arnhem gevormd gaat worden. De meest voor de hand liggende keuze is dat er, net als vier jaar geleden, een coalitie gesmeed wordt uit de grootste vier partijen: GroenLinks, D66, VVD en Arnhem Centraal.
Deze partijen kunnen niet alleen rekenen op een raadsmeerderheid van 21 zetels, maar geeft GroenLinks als grootste partij een extra voordeel: met vijf wethouders en vier partijen in de coalitie, kan GroenLinks als grootste partij met recht twee wethouders claimen.
Voor deze combinatie moet wel wat oud zeer weggepoetst worden. D66 werd vanwege haar opstelling in de coalitie vorig jaar uit B&W gegooid en vervangen door Arnhem Centraal. Het wantrouwen richting D66 is bij andere partijen nog altijd niet verdwenen.
In theorie kan ook gekozen worden voor een coalitie met vier partijen waarin de PvdA of de Partij voor de Dieren de plek inneemt van Arnhem Centraal. De coalitie heeft samen dan 20 zetels: een erg krappe meerderheid. Dat gezegd hebbende: afgelopen jaar telde de coalitie met GroenLinks, VVD, PvdA en Arnhem Centraal ook 20 zetels. Dus het kan.
Er kan ook gekozen worden voor een coalitie met vijf partijen. In dat geval zijn er veel mogelijkheden waarvoor gekozen kan worden. Welke kant het uitgaat, zal komende tijd duidelijk worden.
Als grootste partij neemt GroenLinks het voortouw bij de coalitie-onderhandelingen. Waarschijnlijk wordt deze week een informateur aangesteld die bij alle partijen in de gemeenteraad gaat informeren waar bij hen de voorkeur ligt.
Waarschijnlijk duurt het nog ruim een maand voor de partijen er samen uit zijn en het nieuwe college van B&W wordt geïnstalleerd. De nieuwe gemeenteraad wordt later deze maand geïnstalleerd.