“Een stad die leuk is voor kinderen, is áltijd leuk voor volwassenen”

/

ARNHEM – Onder het motto ‘De stad als speeltuin’ werd afgelopen dinsdag bij architectuurcentrum CASA stilgestaan over de stad als speeltuin voor kinderen om te spelen. “Een stad die leuk is voor kinderen, is áltijd leuk voor volwassenen”, is de mening van architect Elger Blitz.

(Door: Patrick Arink)

Elger Blitz is in Nederland en ver daarbuiten een autoriteit. Met zijn bureau Carve maakt hij al meer dan dertig jaar speelomgevingen in de openbare ruimte. Afgelopen dinsdag was hij door CASA uitgenodigd om samen met de Arnhemse ontwerper Bart Lucassen meer te vertellen over het belang van goede speelplekken voor kinderen.

Naast deze twee hoofdgasten was er nog een onzichtbare gast aanwezig tijdensde avond. De geest van de bekende architect Aldo ven Eyck was er ook.

Aldo van Eyck ontwierp heel veel iconische gebouwen. Maar in de jaren zestig ontwierp hij ook meer dan 700 (!) speelplekken voor kinderen in Amsterdam. De bekende klim-iglo en andere speelrekken zijn nog steeds een vaste waarde in veel speeltuinen in Amsterdam en daarbuiten. De open functie van de speelrekken van Aldo van Eyck laat kinderen zelf bewegen. Van niets iets maken. Kinderen waren voor hem de verbinding in de buurt.

Het is een gedachte die een beetje lijkt wegggeëbt. Van de 700 speelplekken van Van Eyck in Amsterdam zijn er minder dan 90 over. Maar het is precies de filosofie van Aldo van Eyck die door Bart Lucassen en Elger Blitz in leven wordt gehouden.

Elger Blitz: “Waarom willen we alles maar vast programmeren? Kinderen gaan spelen waar andere kinderen gaan spelen. Plaats ergens gewoon een object en kinderen bedenken zelf wel wat ze ermee kunnen.”

Object


Aan de hand van een opdracht van de gemeente Amsterdam vertelt Blitz wat hij bedoelt.
“We werden gevraagd om in een pierebad in het Oosterpark, dat ontworpen is door Aldo van Eyck, een glijbaan aan te leggen. Dat pierebad werkt op zomerse dagen als een magneet voor kinderen. Gelukkig wilde de gemeente Amsterdam erin investeren, want veel van die pierebaadjes zijn verdwenen.”

Elger Blitz ontwierp een glijbaan, maar geen conventionele! Blitz plaatste een object waar kinderen op kunnen klimmen en van meerdere kanten af kunnen glijden.
Blitz: “Dat leidt er natuurlijk toe dat kinderen ook tegen elkaar aan botsen en er is al een klacht ingediend bij de gemeente omdat een kind een nagel gescheurd heeft. Ik vind het geweldig.”

Nog mooier werd het nadat Elger Blitz getipt werd over een filmpje op YouTube:

Elger Blitz: “Dat is Adrien Raza. Viervoudig Europees kampioen skimboarden. Dat je ons object daar ook voor zou kunnen gebruiken, hebben we nooit bedacht. Het is geweldig om te zien dat het meer functies heeft dan wij voor ogen hadden.”

Voor Elger Blitz is dat feitelijk de essentie: “We zijn gewoon vergeten om naar buiten te gaan en te spelen.”

Dat sluit aan bij de filosofie op spelen van Bart Lucassen in Arnhem. Lucassen is bezig een speelroute op verschillende locaties in de binnenstad te realiseren. Een eerste aanzet is te zien in het Bartokpark. Op dit moment wordt gewerkt aan speelplekken op het Gele Rijdersplein.

Lucassen: “De essentie van spelen is niet om meer te bewegen. Ik word daar eerlijk gezegd een beetje moe van. Spelen gaat over autonomie en zelfontdekking. Daarbij is ook het spelen van een rol belangrijk. Tijdens het spelen kruipen kinderen in de huid van iemand anders. Denk aan een voetballend kind. Dat kind ís Messi!”

In navolging van Aldo van Eyck zijn Elger Blitz en Bart Lucassen het roerend eens:
“Spelende kinderen leveren een bijdrage aan de stad.”