Er komt een speelduin op de plek van het Feestaardvarken

//

ARNHEM – Er wordt op dit moment met man en macht gewerkt om bij Rozet, op de plek waar het Feestaardvarken lag, een speelplek voor kinderen te creëren: een speelduin. Een speeltuin? Nee, een speelduin.

Het initiatief voor de speelplek komt van Binnenstad Arnhem. Die organiseerde afgelopen jaar een prijsvraag met ideeën om de binnenstad op te sieren. Het winnende idee kwam van de negenjarige Teisje Haarman. Die stelde voor om in de binnenstad meer speelplaatsen voor kinderen te realiseren. De speelduin die nu gemaakt wordt, is daar het (eerste) resultaat van.

De speelduin bestaat uit een speelconcours dat wordt gemaakt van lokaal stadshout. Het is de eerste speelplek in een ketting die in totaal bestaat uit negen vergelijkbare speelplekken in de binnenstad van Arnhem. De andere speelplekken worden komende tijd gerealiseerd, waaronder op het Gele Rijdersplein en achter het Provinciehuis.

Met hout wordt in de speelduin in het Bartokpark in het klein de route aangegeven naar de andere speelplekken. Door middel van woodcarving worden bekende Arnhemse symbolen zoals de Eusebius in de speelduin opgenomen.
De Speelduin zal twee jaar blijven staan. Daarna gaat eigenaar Synchroon beginnen met de bouw van appartementen op deze plek.

Arnhems Stadshout

De speelroute wordt gemaakt van lokaal vers eikenhout, geleverd door Arnhems Stadshout, een organisatie in oprichting. Drijvende kracht achter Arnhems Stadshout is Bart Lucassen, die eerder al het initiatief nam tot MaakLab, waar kinderen leren om met hun handen te werken. Dat gaat wat verder dan kleien. CO2-lassen behoort ook tot de mogelijkheden. De jongeren van MaakLab zijn betrokken bij de aanleg van de Speelduin.

Met Arnhems Stadshout wil Lucassen een houtzagerij starten.
“In veel gemeenten bestaat al enige tijd zoiets als een Stadshout”, legt Lucassen uit. “Het doel is het door onderhoud en beheer vrijgekomen hout van de stad zo circulair, duurzaam, lokaal en sociaal mogelijk in te zetten.”

Vanuit een houtzagerij met een werkplaats en een houtopslag voor het drogen van vers hout moet Arnhems Stadshout een bijdrage leveren aan het realiseren van ‘groen’ straatmeubilair en speelmateriaal op schoolpleinen en in de stad.
Lucassen: “Het doel is dat we er als stad beter van worden.”

Bart Lucassen wil dat Arnhems Stadshout uitgroeit naar een brede organisatie die zijn specialisme op gebied van hout en stadsbomen verder uitbreidt. Met betrokkenheid van inwoners en het geven van informatie moet Arnhems Stadshout uitgroeien tot een extra element in de vele initiatieven die Arnhem al kent om de stad groener en mooier te maken.