Verlichting gaat uit bij Arnhemse windmolens

//

ARNHEM – De rode lichten die ’s avonds branden bij de vier windmolens in Arnhem gaan uit. Voortaan springen de lichten alleen aan als er een vliegtuig in de buurt is.

(Door: Redactie)

De vier windmolens bij de Sacharovbrug maken gebruik van een zogeheten Aircraft Detection Lighting System. Dankzij dit systeem gaan de rode obstakellichten van de windturbines alleen nog maar aan wanneer er luchtvaartverkeer wordt gedetecteerd.

Het grote voordeel van het systeem is dat overlast van de rode verlichting voor omwonenden van het windpark wordt verminderd. Het systeem was een tijd geleden al geïnstalleerd, maar het duurde even voor de Inspectie Leefomgeving en Transport het detectiesysteem van de vier windturbines heeft goedgekeurd.

Windturbines met een tiphoogte van meer dan 150 meter, zoals bij Windpark Koningspleij, moeten wettelijk voorzien worden van obstakelverlichting. Deze verlichting maakt de windturbines zichtbaar voor vliegverkeer. Wanneer een vliegtuig in de schemer of nacht in de buurt komt van de windturbine, schakelt de obstakelverlichting in. En deze schakelt weer uit als er geen vliegtuig in de buurt van de windturbine vliegt.

Het detectiesysteem bij Windpark Koningspleij is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Provincie Gelderland. Gedeputeerde Ans Mol, verantwoordelijk voor energie, is er blij mee.
“We hebben de exploitanten van de Gelderse windparken actief geïnformeerd over de subsidie voor vliegtuigdetectie. Het systeem draagt bij aan het draagvlak bij windparken en we streven ernaar dat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt.”

De vier windturbines in Arnhem leveren samen ongeveer 34,5 miljoen kilowattuur energie per jaar. Dit is ruim 5 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Arnhem. Drie van de vier windturbines op Windpark Koningspleij zijn eigendom van de Rijn-IJssel Energie coöperatie. De vierde windmolen is eigendom van Industriepark Kleefse Waard.