Boete van vier ton voor projectontwikkelaar na kappen van historische bomen

/

ARNHEM – Een projectontwikkelaar die illegaal tientallen historische bomen heeft gekapt op de stuwwal tussen Bovenover en Onderlangs, is door de rechter veroordeeld tot een boete van 400.000 euro. De zaak was aangespannen door de gemeente Arnhem.

(Door: Patrick Arink)

De projectontwikkelaar heeft op de Utrechtseweg een paar jaar geleden een villa verbouwd tot luxe penthouses. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe bewoners bij hun uitzicht geen last hadden van de bestaande bomen, werden die voor een groot deel gekapt.

De bomen stonden niet op de grond van de eigenaar, maar op openbare grond van Arnhem. De gemeente reageerde furieus toen zij er achter kwam wat er gebeurd was. De gemeente liet de projectontwikkelaar meteen weten dat zij het er niet bij liet zitten.

“Al eeuwen staan er bomen en in 1914 werd de plek omgedoopt tot een park”, aldus de gemeente in een persbericht. “Tientallen van de bomen overleefden zelfs de Slag om Arnhem, precies op een plek waar hard gevochten werd om de stad. Ook die werden bruut omgehakt.”

Vandaag werd de gemeente door de rechtbank in het gelijk gesteld. De schadevergoeding die de projectontwikkelaar nu moet betalen wordt door de gemeente geïnvesteerd in bomen en ander groen in Arnhem.

Wethouder Bouwkamp (GroenLinks) waarschuwt andere projectontwikkelaars: “Dit is een waarschuwing aan ontwikkelaars die hun eigenbelang verkiezen boven de stad: denk niet dat je dit kan doen en er mee weg kan komen!”