Extra raadsvergadering om miljoenentekort in begroting

/

ARNHEM – De oppositie in Arnhem heeft voor komende maandag een extra raadsvergadering aangevraagd. Aanleiding is de mededeling van B&W dat er een structureel tekort is in de begroting van komend jaar van 8,8 miljoen euro. Het college van B&W is van mening dat de tekorten pas volgend jaar hoeven worden opgelost.

(Door: Patrick Arink)

Het financieel tekort doet zich voor binnen de Jeugdwet en bij de WMO.
“Al eerder hebben wij de tarieven omhoog moeten bijstellen als gevolg van landelijke ontwikkelingen”, schrijft B&W aan de gemeenteraad. “Op basis van de huidige inzichten voorzien wij voor 2024 een nadelig financieel effect van ongeveer € 8,8 miljoen en voor 2025 en verder van € 13,2 tot € 15,7 miljoen.”

Het zijn geen kleine bedragen, maar B&W wil het miljoenentekort pas dichten bij de bespreking van de Perspectiefnota 2025.
“Op dat moment is meer bekend over de mogelijke aanvullende financiële ruimte die het gemeentefonds biedt”, geeft B&W als verklaring.

Deze maand wordt de begroting voor komend jaar vastgesteld door de gemeenteraad. Het is de vraag of de gemeenteraad akkoord gaat met de begroting terwijl ondertussen duidelijk is dat die begroting niet sluitend is.

De oppositie gaat in ieder geval niet akkoord. VVD, CDA, SP en ChristenUnie hebben op hoge poten een extra raadsvergadering aangevraagd om tekst en uitleg te krijgen van B&W over de gang van zaken.

“Financiële problemen dienen direct te worden aangepakt en mogen niet vooruit worden geschoven”, stelt bijvoorbeeld de VVD. “Wij kunnen geen begroting vaststellen als we weten dat er een structureel tekort van ruim 15 miljoen euro speelt, zonder een duidelijke oplossing.”

De Jeugdwet valt onder verantwoordelijkheid van wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal). De WMO is onderdeel van de portefeuille van Marco van der Wel (Partij van de Dieren).

Het is de derde keer in korte tijd dat Van der Wel in de problemen komt. Vorige maand werd tegen Van der Wel een motie van afkeuring ingediend vanwege het geklungel met het dierenasiel. Ook is er kritiek op het weitje dat Van der Wel heeft aangewezen voor de mannetjesherten uit de hertenkamp in Sonsbeek.