Het Feestaardvarken in 2013.

Fietsenstalling op plek van het Feestaardvarken

ARNHEM – Als het aan de gemeente Arnhem ligt komt er een gratis bewaakte fietsenstalling op de plek waar nu nog het Feestaardvarken ligt. Het plan van de gemeente past in de plannen van projectontwikkelaar Synchroon, die in het Bartok Park 55 woningen wil realiseren.

Het college van B&W besloot gisteren om recht tegenover de ingang van Rozet een grote fietsenstalling te realiseren. De fietsenstalling krijgt 650 plaatsen en komt op de begane grond. Daardoor hebben fietsers geen last van hellingen, trappen en lange loopafstanden.

“Zorgen voor meer fietsgebruik naar de binnenstad begint met goede fietsroutes en prettige, veilige stallingsvoorzieningen”, aldus de gemeente.

Met de komst van de fietsenstalling bij Rozet liggen er aan de rand van de binnenstad straks drie grote fietsenstallingen. De andere twee fietsenstallingen zijn te vinden onder het oude V&D-pand en op het Gele Rijdersplein.

Met de fietsenstalling is een investering gemoeid van 1,85 miljoen euro. Exploitatie van de fietsenstalling kost naar verwachting 140.000 euro per jaar. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de plannen.

Met de komst van een fietsenstalling bij Rozet wordt een hardnekkig probleem in de binnenstad opgelost. Rozet trekt dagelijks ruim 2.000 bezoekers, waarvan een groot gedeelte op de fiets komt. Doordat er onvoldoende parkeerplek voor fietsen is, leidt dit vaak tot een overdaad van geparkeerde fietsen op het pleintje voor Rozet.

Rozet had tot 2016 haar eigen fietsenkelder. De fietsenkelder werd al snel na de opening gesloten. Vanwege de steile trappen werd er amper gebruik gemaakt van de fietsenkelder. Het plaatsen van extra fietsnietjes bleek onvoldoende om alle fietsen netjes te kunnen stallen.

Woningen boven fietsenstalling
Naast de geplande fietsenstalling is er in de plannen van Bartok Park ruimte voor horeca of een winkelpand. Projectontwikkelaar Synchroon wil hier in totaal 55 woningen bouwen. Die woningen kijken aan de achterkant uit op een binnenplein dat aansluit op de terrassen van Bar De Groen en Theater aan de Rijn.

De Gortemakersteeg zal in ere worden hersteld en verbindt straks de Kortestraat via het binnenplein met de Weverstraat.
“Hiermee wordt een aantrekkelijke openbare ruimte gecreëerd die goed past in het netwerk van stegen en kleine pleinen zoals we dat in Arnhem kennen”, aldus de gemeente.

Een oplossing voor parkeren is gevonden door parkeerplaatsen voor bewoners te faciliteren in parkeergarage Rozet, aan de overkant van de geplande bouwlocatie.

Vooruitlopend op de bouw, wordt volgende maand het Feestaardvarken weggehaald. Het populaire kunstwerk wordt in delen vervoerd naar Burgers’ Zoo, waar het zal worden hersteld. Het Feestaardvarken heeft veel te lijden gehad van haar populariteit als klimplek en moet worden opgelapt. Waar het Feestaardvarken daarna wordt geplaatst, is nog niet duidelijk.

Kunstenaar Florentijn Hofman, Burgers’ Zoo en de gemeente Arnhem zijn nog in overleg om een nieuwe locatie voor het Feestaardvarken te vinden.