O, zit dat zo! Dit is waarom er groene cirkels op de Centrumring staan

/

ARNHEM – Het is je vast wel eens opgevallen als je over de Centrumring reed. Op de Eusebiusbuitensingel, bij het Stadskantoor, vind je over een lengte van honderd meter een rij met groene cirkels die op de weg is geschilderd. Waarom, vraag je je af? Hier vind het antwoord.

Echt heel opvallend zijn ze niet. Maar als je erop let zie je tussen de rijstroken op de Eusebiusbuitensingel een stuk of tien groene cirkels. Je vindt ze nergens anders in Arnhem en nergens staat aangegeven wat het doel van de cirkels is. Dus hoe zit het precies?

De groene cirkels zijn feitelijk niets anders dan een proefballonnetje van een jaar of zes geleden. Bij de afdeling Verkeer van de gemeente Arnhem was al eens de vraag voorbij gekomen of het voor mensen buiten Arnhem eigenlijk wel duidelijk is welke straten tot de Centrumring horen en welke niet.

De conclusie was dat dit misschien niet altijd even duidelijk was, maar dat je een heel eind komt als je gewoon de borden volgt. Nou kun je met bewegwijzering veel oplossen, maar bij de afdeling Verkeer waren toch wat ambtenaren die zochten naar een manier om nóg duidelijker te maken aan automobilisten dat ze op de Centrumring reden.

Zij bedachten dat over de hele Centrumring groene cirkels geplaatst konden worden op de stippellijn tussen de rijbanen. Als een automobilist uit bijvoorbeeld Nijmegen die zou zien, zou hij denken “Ah, groene cirkels. Ik ben op de Centrumring!” Tenminste: zo was de gedachte.

Om hun collega’s te overtuigen, werd voor de deur van het Stadskantoor over een lengte van honderd meter een voorbeeld gemaakt. Don’t tell them, show them.

Je raadt vast al hoe het verder ging: het bleef bij een idee en het plan van de groene cirkels over de hele Centrumring is nooit uitgevoerd. Automobilisten van buiten Arnhem zullen het dus met de honderd meter voor het Stadskantoor moeten doen.

Vorige artikel

ACTV: Op bezoek bij ondernemers in Klarendal

Volgende artikel

Fietsenstalling op plek van het Feestaardvarken

Tip: