FVD wil in Arnhem meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen

/

ARNHEM – FVD wil bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem. De partij laat in een persbericht weten dat zij in 50 gemeenten in Nederland wil meedoen. Ook Arnhem staat op het lijstje.

Het verkiezingsprogramma waarmee FVD de verkiezingen wil ingaan, bestaat uit een zeer kort A4-tje met zes punten.
Invoeren van een lokaal referendum, geen AZC’s, afschaffen van de coronamaatregelen, geen duurzaamheid, woningen niet van het gas af en geen bouw van windparken of plaatsing van zonnepanelen.

Het verkiezingsprogramma van FVD is met hoon ontvangen.
“Van de genoemde punten is er maar één dat zelfstandig beleid is van de gemeente, en dat is de referendumverordening”, aldus directeur van het Perikles-Inistituut John Bijl.
Arnhem kent al sinds jaar en dag een referendumverordening. Er zijn inmiddels al drie lokale referenda in Arnhem gehouden.

Maar bij Forum voor Democratie hebben ze goede hoop.
“We hebben ijzersterke lijsten samengesteld om ons geluid te kunnen vertegenwoordigen”, meldt FVD.

Die lijsten zijn in Arnhem overigens nog niet ingeleverd bij bureau Verkiezingen van de gemeente Arnhem. De partij heeft nog tot eind januari om hier een kandidatenlijst in te leveren met dertig geldige ondersteuningsverklaringen. Alleen wanneer daaraan voldaan is, doet de partij daadwerkelijk mee bij de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem.

Wanneer FVD meedoet, is het overigens niet zeker of de partij voldoende stemmen zal halen voor een raadszetel. In de politieke barometer van bureau Ipsos van 1 december scoort FVD nog maar 2,8 procent van de stemmen. Voor een van de 39 raadszetels is in Arnhem 2,56 procent van de stemmen nodig.

Onder het gemiddelde

Ten opzichte van het landelijke beeld, scoort FVD in Arnhem bij alle verkiezingen lager dan het landelijke gemiddelde. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 haalde Forum voor Democratie in heel Nederland 14,5 procent van de stemmen. In Arnhem was dat 11,7 procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar, haalde Forum 5,2 procent van de stemmen. In Arnhem was dat 4,7 procent.

Overigens zijn er van de acht Tweede Kamerzetels die FVD eerder dit jaar haalde, nog maar 5 zetels over. Drie Tweede Kamerleden stapten kort na de verkiezingen met ruzie uit de fractie.
Het was niet voor het eerst dat FVD mensen verloor. In 2020 stapte de hele Europese delegatie uit de partij na hevige onenigheden binnen de partij. Zeven van de twaalf leden uit de Eerste Kamerfractie stapten uit de partij en begonnen JA21.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 haalde FVD acht zetels in Gelderland. Daar is nu nog maar de helft van over. Vier Statenleden in Gelderland zegden de partij inmiddels vaarwel.

Vorige artikel

Gemeente Arnhem presenteert nieuwe afvalkoers met bescheiden ambities

Volgende artikel

Via diftar en een collegebreuk naar de gemeenteraadsverkiezingen met nieuwe lijsttrekkers

Tip: