Raadsleden op werkbezoek bij Veld 2. (Foto: CDA Arnhem.)

Geen alternatieve ontsluiting Schuytgraaf door coalitieafspraken

/

ARNHEM – Veld 1 in Schuytgraaf krijgt geen eigen ontsluitingsweg. Bewoners van Veld 2 hadden daarom gevraagd, maar een meerderheid in de gemeenteraad volgt het voorstel van B&W: Verkeer voor Veld 1 rijdt via Veld 2 de wijk in en uit. Het besluit was vooraf bekokstoofd tijdens overleg van de coalitiepartijen.

(Door: Patrick Arink)

Wethouder Paul Smeulders meldde zowel vooraf als tijdens de raadsvergadering dat het hem niet zoveel uitmaakte welke keuze de gemeenteraad zou maken:
“Het college kiest voor ontsluiting via Veld 2, maar als de raad een eigen ontsluitingsweg wil dan volgen we die keuze.”

Smeulders kon dat makkelijk zeggen. Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de coalitiepartijen GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren, PvdA en Volt vooraf tijdens het wekelijkse coalitieoverleg met elkaar hadden afgesproken om voor het raadsvoorstel van B&W te stemmen.

“Uiteindelijk stemmen we voor het collegevoorstel, omdat het coalitieakkoord kiest voor meer groen en minder steen”, aldus Lea Manders van Arnhem Centraal.
“U stemt dus voor het collegevoorstel, maar eigenlijk bent u tegen”, concludeerde Coen Verheij van de PVV.
Lea Manders: “Het coalitieakkoord is een belangrijk aspect als het gaat over een beslissing.”

Hogere verkeersveiligheid

De voltallige oppositie stemde tegen. Zij vinden dat een hogere verkeersveiligheid door een eigen ontsluitingsweg voor Veld 1, zoals wordt voorgesteld in een alternatief door bewoners van Veld 2, belangrijker is dan de argumentatie uit het raadsvoorstel.

Volgens B&W gaat een alternatieve ontsluiting ten koste van een paar huizen. Andere argumenten: “minder groen (verslechtering biodiversiteit), meer verharding (verslechtering klimaat) en een negatief effect op de grondexploitatie.”

Coalitiepartijen in de raad voerden nog aan dat uit mobiliteitsonderzoek blijkt dat ontsluiting via Veld 2 goed kan. De oppositie brengt daar tegenin dat dit onderzoek gebaseerd is op aannames die in het verleden eerder onjuist waren in Schuytgraaf.
Verwachtingen over de hoeveelheid verkeer rondom basisschool Confetti bleken achteraf niet te kloppen, hetgeen heeft geleid tot onveilige verkeerssituaties.

Het leidde tot kritische vragen van de coalitiepartijen aan Nicky Eppich (VVD). Hoezo zouden er nu weer verkeerde aannames gemaakt zijn?
Eppich had echter een voorbeeld paraat. “Ik was afgelopen zaterdag bij Veld 2. Als ik via Google Maps een route kies, loopt die anders dan in het mobiliteitsonderzoek staat.”

De kritische vragen vanuit de coalitie richting de oppositie resoneren met één van de conclusies die hoogleraar Paul Frissen in 2017 trok nadat hij de politieke bestuurscultuur in Arnhem onderzocht:

“Zeker, er is dualisme tussen gemeenteraad en college, zoals het ‘hoort’. Maar in de ervaring is er vooral dualisme jegens de oppositie en veel minder tussen college en coalitie.”