Het ontwerp van architecten Braaksma en Roos.

Arnhem krijgt een nieuw Stadstheater “als een oase tussen singel en stad”

/

ARNHEM – Afgelopen maand presenteerden vijf architecten hun ontwerp voor een nieuw Stadstheater in Arnhem. Vandaag werd bekend welk ontwerp wordt uitgevoerd. Er is gekozen voor het ontwerp van architecten Braaksma en Roos. In hun ontwerp wordt het Stadstheater een “oase tussen singel en stad”.

Een selectiecommissie, met vertegenwoordigers van de gemeente, het Stadstheater en externe deskundigen, beoordeelde afgelopen weken de vijf ontwerpen. In een juryrapport worden alle plussen en minnen van de vijf ontwerpen uitgebreid besproken. Uiteindelijk koos de selectiecommissie unaniem voor het ontwerp van Braaksma en Roos.

“De commissie is onder de indruk van de bijna briljante interne organisatie van het gebouw. Functionaliteit is cruciaal. In deze visie zal het theater goed werken”, schrijft de commissie in haar juryrapport.

“Het monument komt krachtig tot zijn recht en de commissie is opgetogen dat de oude entree weer als hoofdingang gaat functioneren. Het ontwerp is ingetogen in uitstraling en omvang. Een compact gebouw, gedacht vanuit de functionaliteit. De logistiek is slim georganiseerd, de werkroutes kruisen niet met die van het publiek.”

Naast de oude hoofdentree, krijgt het Stadstheater een tweede ingang aan de kant van het Koningsplein. Omdat het uiteindelijke Stadstheater relatief weinig ruimte inneemt, zijn er veel mogelijkheden voor vergroening rondom het gebouw.
“Daarmee krijgt de binnenstad een groene corridor naar het park”, constateert de jury. Ook op het gebied van duurzaamheid en natuurinclusiviteit scoort het ontwerp van Braaksma en Roos goed, meent de selectiecommissie.

“Belangrijke schakel”

Wethouder Cultuur Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks): “Met deze keuze komt de realisatie van het nieuwe Stadstheater weer een stuk dichterbij. Het theater wordt een belangrijke schakel in onze binnenstad, die past bij Arnhem als cultuurstad van het oosten.”

Nu er een ontwerp gekozen is, duurt het nog even voor er daadwerkelijk gestart wordt met de vernieuwing van het Stadstheater. Komende maand wordt eerst de definitieve gunning verleend. Daarna wordt het ontwerp verder uitgewerkt.

In november 2023 sluit het Stadstheater haar deuren. Dan wordt eerst asbestonderzoek, eventuele sanering en de gedeeltelijke sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Hierna kan de bouw van start. In 2027 gaan de deuren van het vernieuwde theater weer open voor publiek. Voor de tussenliggende tijd zoekt het Stadstheater alternatieven om voorstellingen te kunnen blijven organiseren.

Met de verbouwing en vernieuwing van het Stadstheater is vooralsnog een bedrag gemoeid van 73 miljoen euro. De gemeente Arnhem heeft al laten weten dat de kosten waarschijnlijk nog verder oplopen.