Wonen op het terrein van de ASM-werf op de Stadsblokken en op het terrein van de steenfabriek in Meinerswijk. Natuur en recreatie in de rest van het gebied. Dat zijn de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk. (Illustratie: De Zwarte Hond.)

Geen nieuwe feiten bij extra zitting Raad van State over Stadsblokken-Meinerswijk

ARNHEM – Voor de derde keer boog de Raad van State zich vandaag over de vraag of de plannen met Stadsblokken-Meinerswijk mogen doorgaan. Nieuwe feiten kwamen bij de zitting niet naar voren. Naar verwachting doet de Raad van State over zes tot acht weken uitspraak.

(Door: Patrick Arink)

Het komt niet vaak voor dat er maar liefst drie zittingen bij de Raad van State plaatsvinden over één onderwerp. De extra zitting die vanochtend in Den Haag plaatsvond werd op verzoek van de tegenstanders van de plannen gehouden.

Eerder dit jaar was de Raad van State vergeten om een klein deel van het verweerschrift van de voorstanders door te sturen aan de tegenstanders. Volgens de tegenstanders leidde dit tot nieuwe bezwaren, die zij graag in een extra zitting naar voren wilden brengen.

Maar tijdens de extra zitting die vanochtend plaatsvond, bleek daar geen sprake van te zijn. De tegenstanders herhaalden wat zij tijdens de eerdere twee zittingen ook al gezegd hebben: de plannen in de uiterwaarden van Stadsblokken-Meinerswijk zijn met het oog op klimaatverandering en hogere waterstanden onverantwoord.

Het gebrek aan nieuwe inzichten leidde tot irritatie bij de Raad van State. Die maakte korte metten met de herhaling van zetten. Binnen een half uur werd de extra zitting beëindigd.

Nu alle zittingen over de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk achter de rug zijn, komt er binnen zes tot acht weken een uitspraak. Officieel moet de Raad van State binnen zes weken een uitspraak doen, maar tijdens de zitting werd duidelijk dat de Raad van State wegens drukte waarschijnlijk iets meer tijd nodig heeft.

Hoogwaterbezwaren ongegrond

Projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten hoopt vanzelfsprekend dat de Raad van State groen licht geeft voor de plannen. De kans dat dat gebeurt is groot. De hoogwaterbezwaren van de tegenstanders zijn eerder al door een onafhankelijk extern bureau van tafel geveegd.

De Raad van State had een deskundigenreapport gevraagd aan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) om helder te krijgen wie er gelijk heeft. Tegenstanders claimen dat er in de modellen van Rijkswaterstaat onvoldoende rekening wordt gehouden met de hoeveelheid water die ons land binnenkomt.
Daarnaast betogen zij dat uitvoering van de plannen betekent dat er geen extra maatregelen op de Nederrijn bij Arnhem genomen kunnen worden.

Volgens Rijkswaterstaat is dat onzin. Bovendien stelt Rijkswaterstaat dat de klimaatmodellen van de tegenstanders niet realistisch zijn.

De Raad van State vond het lastig om een oordeel te vellen over de tegenstrijdige visies en vroeg de STAB om advies. In een lijvig rapport koos de STAB voor honderd procent de kant van Rijkswaterstaat.

De hoeveelheid water die langs Arnhem stroomt, zal ook in de toekomst niet toenemen, wordt in het rapport geconcludeerd. Bovendien kan Rijkswaterstaat hoogwater prima reguleren over de Waal, de IJssel en de Nederrijn en is er in de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk voldoende ruimte om in de toekomst eventueel extra maatregelen te nemen.

Nederrijn wordt ontzien

Onder leiding van klimaatwetenschapper Pier Vellinga voeren tegenstanders aan dat de hoeveelheid water die vanuit Duitsland over de Rijn ons land binnenkomt, door klimaatverandering kan toenemen tot 22.000 kuub per seconde. Dat is 4.000 kuub meer dan de 18.000 kuub uit de modellen van Rijkswaterstaat.

Tegenstanders suggereren dat al dat water langs Arnhem stroomt door handig gebruik te maken van de foutieve veronderstelling dat Arnhem aan de Rijn ligt. Arnhem ligt echter aan een hele andere rivier: de Nederrijn.

Vanaf Lobith splitst de Rijn eerst in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Het Pannerdensch Kanaal splitst vervolgens in de IJssel en de Nederrijn bij Arnhem. De maximale hoeveelheid rivierwater die over de Nederrijn wordt afgevoerd is veel lager dan 18.000 of 22.000 kuub. Dat is en blijft maximaal 3.380 kubieke meter water per seconde.

In de Waterwet vastgelegd dat de maximale afvoercapaciteit van de Nederrijn nu en in de toekomst blijft zoals hij is. Door bebouwing langs de Lek is het in Zuid-Holland onmogelijk om extra maatregelen te nemen om de capaciteit van de Lek te vergroten. De Nederrijn die door Arnhem stroomt, gaat stroomafwaarts over in de Lek. Als er meer rivierwater via de Nederrijn zou worden afgevoerd, stroomt Zuid-Holland onder water.

Eind aan protesten

Met de laatste zitting van de Raad van State komt er een (voorlopig) eind aan de protesten van de tegenstanders. Die protesten begonnen vrijwel meteen na de lancering van de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk.

In een poging de plannen te stoppen, dwongen de tegenstanders zes jaar geleden een lokaal referendum af. Tegenstanders gingen ervan uit dat een ruime meerderheid van de Arnhemmers tegen de plannen zou stemmen. Tot hun verbijstering stemde ruim 64 procent van de Arnhemmers voor de plannen.

De tegenstanders weigerden om zich bij de uitslag van het referendum neer te leggen. In een ultieme poging de plannen tegen te houden, stapten zij naar de Raad van State. De kans dat de Raad van State de kant van de tegenstanders kiest is echter nihil.

Als de Raad van State groen licht geeft, kan projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten acht jaar na de lancering eindelijk beginnen met de realisering van de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk.