Als het aan eigenaar Minerva ligt, komen er twee torens van respectievelijk 15 en 13 verdiepingen bovenop Rembrandt. (Illustratie: OTH Architecten.)

“Geen Rembrandttorens, maar nieuw huis voor Oostpool en Introdans”

ARNHEM – Een beetje surrealistisch was het wel. Zonder al te veel acht te slaan op de haken en ogen, werden gisteravond de plannen gepresenteerd om bovenop het Rembrandt theater twee massale woontorens te bouwen. Ondertussen kwam Vereniging Stadsschoon met een werkbaar alternatief: transformeer Rembrandt tot het nieuwe onderkomen voor Oostpool en Introdans.

(Door: Patrick Arink)

Als het aan eigenaar Minerva ligt, ondergaat het Rembrandt Theater een metamorfose. De zijkant van het gebouw en de grote zaal worden gesloopt om plek te maken voor een binnentuin. Aan de achterkant van de voormalige bioscoop moeten twee toren verrijzen van respectievelijk 15 en 13 verdiepingen met woningen: zo’n zestig meter boven het Velperplein.

Directeur Haig Balian van Minerva presenteerde het plan met Amsterdamse bluf als voldongen feit: het plan is klaar, nu worden inwoners van Arnhem geïnformeerd, komend jaar worden de formele procedures gevolgd en daarna wordt het plan uitgevoerd. Easy peacy.

Critici die de online informatieavond volgden keken wel op van deze optimistische kijk op de werkelijkheid. Passen zulke hoge flats wel in de omgeving? Hoe zit het met de monumentale status van Rembrandt? Waar willen jullie de auto’s van al die nieuwe bewoners laten? Vragen waren er genoeg.

Uiteraard werd rekening gehouden met de monumentale status van Rembrandt, werd sussend geantwoord. En er staat al hoogbouw op het Velperplein, kijk maar naar de Nillmijflat. En parkeren?

“De parkeernorm stamt nog uit de tijd van Fred Flinstone”, aldus Ton Schulte van architectuurcentrum CASA. Bij de presentatie van Grote Plannen is CASA nooit te beroerd om vierkant achter de plannenmakers te gaan staan.
“Dit is een uitgelezen kans om anders naar mobiliteit te kijken. Iedereen een eigen auto is hier écht niet nodig.”

Dus ook dat probleem was opgelost. Waren er verder nog vragen?

Huis voor cultuur

Vragen niet, maar opmerkingen wel. Die kwamen van Piet van Dijk, voorzitter van Vereniging Stadsschoon. Van Dijk was uitgenodigd om zijn kijk op de plannen te geven. Hij greep de gelegenheid aan om zijn eigen idee voor de toekomst van Rembrandt toe te lichten.

Van Dijk ziet niets in de plannen van Minerva. Woontorens tasten het woongenot van omwonenden aan, stelt hij. In plaats daarvan kan Rembrandt beter getransformeerd worden tot huis voor cultuur waar Oostpool en Introdans hun intrek kunnen nemen.

Oostpool en Introdans zouden aanvankelijk nieuwe huisvesting krijgen in een gerenoveerde en uitgebreid Stadstheater. De gemeente liet echter vorige maand weten dat dat plan van de baan is. De plannen zijn te duur.

“Maar het is wel haalbaar om Oostpool en Introdans onder te brengen in Rembrandt”, meent Van Dijk.
“De oorspronkelijke toneeltoren van Rembrandt kan zonder problemen in z’n oude vorm worden teruggebracht. De grote zaal kan dan gebruikt worden voor optredens.”

Ook het Stadstheater kan, tijdens de renovatie van de schouwburg, hier tijdelijk gehuisvest worden. “Voorstellingen kunnen dan gewoon doorgaan.”

Naast een plek voor optredens, kunnen Oostpool en Introdans volgens Stadsschoon Rembrandt ook gebruiken voor repetities. Na een kleine verbouwing kan dat makkelijk in de bovenste twee filmzalen van het pand, denkt Stadsschoon.

Stadsschoon: “Bij deze oplossing blijft de mooie unieke grote zaal van Rembrandt behouden. Zo lossen we diverse problemen in één keer op.”

De plannen van Vereniging Stadsschoon werden tijdens de informatieavond voor kennisgeving aangenomen.

“We hebben al mensen aan de telefoon gehad die vroegen of ze al een woning konden kopen”, zei de gespreksleider ter afsluiting van de informatieavond. “Maar nog even geduld. Zover zijn we nu nog niet.”